UPDATE: Peste 2.500.000 de români au votat duminică, până la ora 13:00, ceea ce înseamnă o prezenţă de 13,85%.  

La alegerile parlamentare din 2016, prezenţa la vot la închiderea urnelor a fost 39,49%.

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale din 2019 a fost 47,66% în primul tur, iar la localele de anul acesta a fost 46%. 

Alegeri Parlamentare 2020. Peste 18 milioane de alegători se regăsesc pe liste și sunt așteptați duminică, începând cu ora 7:00, în cele 18.802

de secţii de votare organizate în ţară pentru alegerile parlamentare. Votarea se încheie la ora 21:00.0

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În diaspora, votul a început deja de vineri, de la ora 20:00 ora României, desfăşurându-se pe durata a două zile.

Românii sunt chemaţi la urne pentru a alege 136 de senatori şi 329 de deputaţi, poziţii la care aspiră 7.136 de candidaţi- 4.659 la Camera Deputaţilor şi 2.477 la Senat. 

Unde votez pe 6 decembrie?

Harta interactivă a celor 18.802

secţii de votare organizate pentru alegerile parlamentare din acest an poate fi accesată la adresa: www.registrulelectoral.ro. Aici vei găsi exact secția spre care trebuie să te îndrepți.

Votarea a început la ora 7:00 şi se încheie la ora 21.00. Există însă și o excepție! Alegătorii aflaţi la ora 21.00 la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la ora 21.00 se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot continuă votarea atât în ţară, cât şi în străinătate, dar nu mai târziu de 23:59.

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, conform prezentei legi. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Reguli importante pentru votul din 6 decembrie

Toate secţiile de vot vor avea flacoane cu soluţie dezinfectantă şi toţi votanţii vor purta mască de protecţie, precum şi personalul din secţia de vot. De asemenea, la intrarea în secţie va fi luată temperatura fiecărei persoane, iar alegătorii vor trebui să respecte distanţa fizică de minim un metru. În sala de vot nu trebuie să fie prezenţi mai mult de 5 alegători în acelaşi timp.

Conform deciziei CNSU, „alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile”.

Totodată, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 metri faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”.

Câte urne sunt în secțiile de votare

Ştampila „VOTAT” şi pixurile vor fi dispuse în aşa fel încât alegătorul să le poată lua singur, fără să aibă contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei, sub supravegherea acestora.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Alegeri Parlamentare 2020. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Sunt două urne una pentru Camera Deputațilo și una pentru Senat. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

După ce îşi exercită dreptul de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de vot, timbrul autocolant sau ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si