Câți bani trebuie să plătești, de fapt, la notar dacă vrei să divorțezi
Starea de urgență generată de pandemie a provocat și un număr masiv de divorțuri, așa că instanțele și notariatele au în continuare mult de lucru.
Starea de urgență generată de pandemie a provocat și un număr masiv de divorțuri, așa că instanțele și notariatele au în continuare mult de lucru pe această temă. Cum însă instanțele sunt încărcate de tot felul de alte procese, blocate și ele de pandemie, multe cupluri care doresc să se separe oficial au decis să se adreseze notariatelor, acolo unde procedura este mult mai simplă. În plus, pe lângă faptul că rezolvarea unui dvorț la notariat este mult mai rapidă, procedura la notar este și mai ieftină.
Citeste si: Anisie: "Sunt aproximativ 100.000 elevi care vor fi în scenariul roşu la acest moment”
Așadar, pentru divorțul la notar sunt necesare următoarele documente: actele de identitate ale celor doi soți, certificatul de căsătorie, certificatele de naștere ale soților și- dacă este cazul- certificatul de naștere al copilului minor rezultat din căsătorie. Nu se poate divorța la notar dacă unul dintre soți nu acceptă divorțul, dacă vă adresați unui birou notarial din altă localitate decât cea în care ați încheiat căsătoria, dacă ați ajuns deja în instanță cu divorțul și dacă soții nu se prezintă personal la notariat pentru ridicarea certificatului la divorț la termenul fixat de notar.
Iată pașii pe care trebuie să îi urmeze procedura divorțului la notar, așa cum sunt ei consemnați în documentele oficiale ale fiecărui notariat:
”In momentul in care soții se prezinta in fata notarului public cu documentele necesare, acesta înregistrează cererea de divorț și le acordă soților un termen de minim 30 de zile, numit si termen de reflecție, pentru ca soții sa se gândească asupra deciziei luate si timp in care, in cazul celor cu copii minori se întocmește si raportul de racheta psihosociala de către autoritatea tutelara competentă.
În momentul depunerii cererii, cei cu copii minori trebuie sa declare si înțelegerea in legătura cu: domiciliul minorului, programul de vizita si suma de bani cu care va contribui părintele separat de minor la creșterea si educarea acestuia. După expirarea acestei perioade, soții trebuie să se prezinte din nou în fața notarului public pentru desfacerea căsătoriei și eliberarea certificatului de divorț.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Momentul în care un bărbat fură 3 picioare de la un spital din București. Hoțul este de negăsit- antena3.ro
La expirarea celor minim 30 de zile, la dată fixată de către notar (obligatoriu in acea zi), soții se prezintă împreună și personal la biroul notarial. Dacă vreunul dintre copii minori ai cuplului are peste 10 ani, acesta va fi audiat de către notar.
Cu această ocazie notarul eliberează certificatul de divorț si convenția privind minorii, dacă este cazul.
Notarul va redacta încheierea de admitere a cererii de divorț, prin care constată desfacerea căsătoriei şi va dispune eliberarea certificatului de divorţ. Încheierea este semnată de ambii soți și de notar. Fiecare dintre soți primeste câte un exemplar al certificatului de divorț. Certificatul de divorţ nu o sa conţina nicio menţiune cu privire la culpa vreunuia dintre soţi, niciun sot neavand culpa.
Redactarea şi semnarea încheierii finale de către toate părţile si obţinerea numărului certificatului de divorț au loc în aceeaşi zi. Redactarea si eliberarea certificatului de divorț are loc la termenul acordat pentru desfacerea căsătoriei (dupa 30 de zile). Astfel, soții se vor prezenta doar de două ori la notariat”, potrivit notariate.ro .
Citeste si: Veste rea pentru pensionarele cu venit de 2.000 de lei. Ce vor avea de plătit mai mult din 2025- kfetele.ro
Citeste si: Care este, de fapt, relația dintre Lavinia Pîrva și Andreea Bălan: "Mi-e colegă, dar..."- radioimpuls.ro
Citeste si:- antena3.ro