Aproximativ 84.500 de avize de muncă au fost eliberate muncitorilor străini din spațiul non-UE în primele zece luni ale acestui ani, potrivit unui raport al Inspectoratului General pentru Imigrări. 

Citește și: Patru români au furat banii din seiful unei școli din Austria și s-au făcut nevăzuți. Cu câți euro au fugit

În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie a acestui an, polițiștii de imigrări au emis, la nivel național, 83.857

de avize de angajare în muncă pentru lucrătorii permanenți și 578 de avize pentru lucrători sezonieri.

Confor sursei citate,  avizul de angajare pentru lucrători permanenţi  se eliberează angajatorului în vederea încadrării în muncă a unui străin cu contract individual de muncă cu normă întreagă pe durată nedeterminată sau determinată.

În ultimii trei ani, numărul celor care au venit să muncească în România a crescut de 2,5 ori, pe fondul unei crize tot mai accentuate a forței de muncă.

Din ce țări vin cei mai mulți muncitori străini

Conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii, în România lucrează aproape 120.000 de muncitori străini, cei mai mulți provenind din Nepal, Sri Lanka, Turcia, Ucraina, Republica Moldova și India.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Cei mai mulți migranți veniți în căutare de joburi aleg marile centre urbane din România, unde pot găsi mai ușor un loc de muncă în curierat, construcții sau HoReCa- București, Ilfov, Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Oradea. 

Anul trecut, în România au venit să lucreze 100.000 de angajați din străinătate.

Muncitori înalt calificați din afara spațiului UE

În România nu vin doar muncitori necalificați sau cu o slabă calificare, ci și experți, specialiști și lucrători înalt calificați.

În primele zece luni ale anului, polițiștii de imigrări au emis, la nivel național,  389  de avize de angajare în muncă pentru lucrătorii înalt calificați.

În conformitate cu prevederile legii,  avizul de angajare pentru lucrătorii înalt calificați  se eliberează exclusiv angajatorului persoană juridică în vederea încadrării în muncă a unui străin pe un loc de muncă înalt calificat, cu contract individual de muncă cu normă întreagă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată de cel puţin un an.

Condiţiile speciale  pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucrători înalt calificaţi sunt următoarele:

  • angajatorul intenţionează să încadreze în muncă un străin pe un loc de muncă înalt calificat, cu contract individual de muncă cu normă întreagă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată de cel puţin un an şi să îi plătească un salariu de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut;
  • străinul pe care angajatorul intenţionează să îl încadreze pe locul de muncă vacant îndeplineşte condiţiile de pregătire profesională, experienţă în activitate sau autorizare prevăzute de legislaţia în vigoare pentru ocuparea locului de muncă înalt calificat şi nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.

Polițiștii de imigrări au emis în primele zece luni ale acestui an 93.369 de permise de ședere. Cele mai multe au fost permise pentru străinii cu drept de ședere temporară. 

Este vorba de  88.327  de permise pentru străinii cu drept de ședere temporară,  3.014  pentru străinii cu drept de ședere pe termen lung și  2.028  pentru străinii cu o formă de protecție.

Creștere spectaculoasă a numărului de avize muncă în 2022

Peste 138.000 de cereri pentru eliberarea avizului de angajare au fost înregistrate de polițiștii de imigrări în anul 2022, (cu 132,2% mai multe decât în anul 2021)

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

Cererile au depășit limita admisă de lege de 100 de mii de muncitori pe an, astfel încât contingentul a fost epuizat la data de 13 decembrie 2022.

În ceea ce privește șederea străinilor pe teritoriul României, la sfârșitul anului 2022, în evidențele Inspectoratului General pentru Imigrări se aflau  171.812  cetățeni străini cu drept de ședere valabil la data de referință. Dintre aceștia 66,4% proveneau din state terțe, în timp ce 31,9% erau din statele membre UE și SEE.

Cei mai mulți lucrători străini admiși în România anul trecut au venit din Bangladesh (29.200), Nepal (16.400), Pakistan (12.800), Sri Lanka (10.300), India (7.400), Turcia (6.600), Egipt (2.300), Maroc (2.200), Vietnam (2.100).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si