Cauza accidentului de la mina Lupeni, in urma caruia un miner a murit
Ministru Energiei, Toma Petcu, a declarat, vineri, la finalul intalnirii cu conducerea Minei Lupeni si cu sapte din cei opt mineri care au reusit sa se salveze din subteran dupa prabusirea tavanului unei galerii, ca a existat un gol in tavan care a crescut riscul prabusirii acestuia si ca, desi sistemul de sustinere la grinzi a rezistat, au existat probleme la stalpii de sustinere.

"Din ce am inteles, a fost un gol in tavan, un gol care nu a putut fi apreciat si nu se stia ce se putea intampla. Se pare ca sistemul de sustinere la grinzi a rezistat. in schimb la stalpi, spun ei, ar fi niste probleme si din cauza aceasta stalpii s-ar fi micsorat de la 2.10 la 1.80. Noi o sa lasam organele de ancheta, ITM si procuratura sa isi faca ancheta si nu o sa ne antepronuntam noi de unde a aparut problema. O sa ne facem si noi ancheta interna si verificarile. Nu o s-o comunicam pana in momentul in care ITM si procuratura o comunica”, a declarat Toma Petcu.
El a mai spus ca minerul internat la Spitalul Floreasca din Capitala este la terapie intensiva, insa starea lui se imbunatateste.
"Este sub observare medicala permanenta. Un medic de la Floreasca tine permanent legatura cu familia si le-a transmis ca momentan nu poate fi vizitat, fiind la terapie intensiva. E sub control medical si are cea mai buna ingrijire ”, a sustinut ministrul Energiei.
El s-a intalnit cu conducerea Minei Lupeni, dar si cu sapte din cei opt mineri care se aflau in galerie la momentul surparii tavanului si care au reusit sa se salveze.
Accidentul de la Mina Lupeni a avut loc joi, in jurul orei 14.00, cand tavanul unei galerii s-a surpat pe o distanta de aproximativ 16 metri.
in galerie se aflau 11 mineri, iar 8 dintre ei au reusit sa se salveze, in timp ce ceilalti trei au fost dati disparuti.Salvatorii mineri au inceput operatiunile de cautare, iar dupa aproximativ sapte ore de interventie in subteranul minei au reusit sa ajunga la primul dintre ortacii blocati de surparea produsa la aproximativ 400 de metri sub pamant. Minerul- in varsta de 43 de ani- a fost purtat de salvatori pe o targa pana la iesirea din subteran, la Putul Sud, unde a fost preluat de un echipaj SMURD.
Cel de al doilea miner a fost salvat dupa o interventie de aproximativ 12 ore. El se afla intr-o zona protejata, nefiind afectat. Barbatul a suferit rani usoare, fiind transportat la spitalul din Petrosani.
Al treilea miner, in varsta de 39 ani, nu a supravietuit, el fiind scos decedat, dupa aproximativ 15 ore de cautari ale salvatorilor.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la Mina Lupeni de joi dupa-amiaza, anunta ca ministerul va face o ancheta "exigenta" in acest caz. El a spus ca, chiar daca in ultimii ani Complexul Energetic Hunedoara a fost subfinantat, in acest an, datorita unei situatii economice mai bune a companiei, a existat posibilitatea achizitiei de echipamente, urmand sa se verifice in ce masura s-a facut acest lucru. De asemenea, Parchetul si Inspectoratul Teritorial de Munca au declansat anchete.





