Cazul Sorina! Unde au ajuns cei 30.000 dolari plătiți de familia adoptivă din SUA? Statul Român nu percepe taxe pentru adopțiile internaționale

Organizația americană care se ocupă de adopțiile din România solicită un onorariu de până la 32.000 dolari familiilor din Statele Unite.

Radu Constantin, marți 25 iunie 2019 , 08:24

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Nightlight Christian Adoption este un ONG din SUA înființat în 1959 de mai mulți membri ai bisericilor creștine cu scopul de a intermedia adopțiile naționale și internaționale. Organizația are inclusiv o pagină în limba română care prezintă formalitățile de adopție din țara noastră. Nighlight se laudă pe pagina proprie cu un reportaj prezentat de Andreea Esca și are un coordonator pentru adopțiile din România.

Conform organizației, costurile de intrare în Programul de Adopții din România este de 28.500 – 32.000 dolari, iar alte condiții de adopție sunt: copiii trebuie să fie mai mari de 3 ani, cel puțin un părinte ar trebui să dețină un pașaport românesc iar diferența de vârstă dintre părinți și copii adoptați să nu fie mai mare de 45 de ani. Conform paginii de Wikipedia, Nightlight poate percepe comisioane de până la 49.000 dolari în schimbul sprijinirii adopțiilor internaționale.

Citeste si: Cazul Sorina. Procurorul general atacă în instanță decizia prin care minora a fost dată spre adopție

Oficial, legislația românească nu impune nici un fel de cost sau taxe pentru procedurile de adopție națională sau internațională. Pe site-ul Departamentului de Stat din Statele Unite singurele informații legate de anumite costuri pentru adopțiile din România sunt: 244 lei pentru pașaport (sau 270 în cazul în care minorul are peste 12 ani; 200 lei pentru eliberarea unui pașaport temporar) și o taxă consulară care este de 32 lei și se plătește la CEC.

Tatăl adoptiv explică: unde merg banii?

În cazul Sorinei, fetița de 8 ani smulsă cu forța din casa asistenților maternali, tatăl adoptiv a fost acuzat că a mituit cu 30.000 dolari autoritățile române pentru a ”forța” adopția. Gabriel Săcărin spune că acești bani au ajuns în buzunarul unei agenții din SUA.

”În partea română nu există cheltuială, toată este gratuită pentru familie, în schimb în SUA, în orice țară străină, o familie de cetățeni români, doar români, poate să vină să adopte prin agenție autorizată de autoritatea națională de adopție și care face controalele, face cursuri de părinți, este o diferență să fi părinte de copil biologic și să ai un copil adoptat care a pierdut familia, a avut un sistem de leagăn, a ajuns la asistenții maternali. Credem că avem suflet și înțelegem dar 6 luni de cursuri ne-au deschis orizonturi pe care nu le bănuiam, astea sunt pe bani”, a explicat Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv al Sorinei.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si