CCR a tranșat conflictul dintre Parlament și Guvern. Cine organizează alegerile

Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât miercuri ca alegerile locale și parlamentare vor fi stabilite de Guvern.

I.C., miercuri 03 iunie 2020 , 13:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Tot miercuri, CCR a hotărât că mandatele aleșilor locali pot fi prelungite prin lege, nu prin ordonanță dată de Guvern. În această situație, Camera Deputaților și Senatul trebuie să adopte, până la finalul sesiunii parlamentare, o lege care să stabilească perioada de prelungire a mandatelor primarilor, consilierilor locali și județeni.

Citeste si: Deputatul USR Emanuel Ungureanu, sesizare penală împotriva unor manageri de spitale din Cluj-Napoca

Executivul a motivat necesitatea prelungirii mandatelor aleșilor locali prin criza sanitară prin care trece România.

Citeste si: Florin Cîțu acuză PSD de „terorism economic”. „Ciolacu nu vrea creştere economică”

Astfel, judecătorii CCR au hotărât că este necesară o lege dată în Parlament pentru anularea OUG prin care s-au prelungit mandatele aleșilor locali până la finalul acestui an, ca mai apoi să adopte o nouă lege prin care să le prelungească mandatele.

Camera Deputaților a adoptat, pe 13 mai, OUG privind prelungirea mandatelor autorităților publice locale.

„Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă”, stipulează proiectul.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si