Ziua Limbii Române se sărbătorește în fiecare an la data de 31 august, potrivit unei legi adoptate de Parlamentul de la București în anul 2013. Politicienii se întrec în urări cu această ocazie.

Cum a devenit 31 august Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova începând din anul 1990. În urma solicitărilor celor circa 700.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, care a avut loc la 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta

limba moldovenească drept limbă de stat.

Citeste si: Zece citate celebre de Andrei Pleșu. „Nicio victorie nu e dată fără înfrângere şi nicio cădere nu e dată fără speranţă”

În anul 2011, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august, zi în care în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Limbii Române, să fie sărbătoare naţională a acestor comunităţi româneşti.

Tot atunci s-a decis ca toate asociaţiile şi organizaţii româneşti din întreaga lume să proclame ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române şi să o serbeze ca atare. 

Maria Grapini, mesaj oficial de Ziua Limbii Române

Eurodeputatul umanist Maria Grapini nu a ratat momentul de a adresa urări de "La mulți ani" vorbitorilor de limbă română, însă a făcut-o prin intermediul unei publicații care i-a prezentat mesajul "ca la carte".

Citeste si: Cum a țipat Maria Grapini la Donald Tusk în plenul Parlamentului European

Potrivit OficialMedia.com, în contextul Zilei Limbii Române, eurodeputatul Maria Grapini, invitat de onoare al sărbătoririi românismului în Republica Moldova, a transmis următorul mesaj:

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

„Doresc să le transmit românilor un „La Mulţi Ani!” din inimă, cu ocazia acestei zile speciale, să creadă în ţara noastră, în limba noastră, în cultura noastră, să fie buni purtători de tricolor, oriunde s-ar afla, să nu-şi piardă speranţa şi credinţa! România trebuie şi merită să ajungă departe! Sunt convinsă că, prin istoria comună, cultură, tradiții și limbă, putem să rezistăm ca țară! Marele Eminescu ne unește, așadar, trebuie să luptăm pentru unitate!”.

Fără inhibiții gramaticale de Ziua Limbii Române

La scurt timp după ce a postat link-ul cu felicitările oficiale adresate de Ziua Limbii Române, fostul ministru Maria Grapini a scris un text în care folosește limba română în stilul caracteristic, fără respectarea regulilor gramaticale.    

Sunt nu mai puțin de 6 greșeli în cele două propoziții- de la punerea virgulei înainte de complementul direct până la dezacorduri ca "a Parlamentul European" sau securitatea pasagerilor "la transport": 

"Azi am votat in Comisia Transport si turism a Parlamentul European,amendamentele la Bugetul 2023. Ma bucur mult ca au trecut amendamente importante cum sunt: bani pentru clustere pentru clima si energie, pentru cresterea mobilitatii pe calea ferata,inovatii, pentru cresterea securitatii pasagerilor la transport!", a scris Maria Grapini pe pagina sa de Facebook... de Ziua Limbii Române.

maria grapini

Greșeli gramaticale și ortografice de Ziua Limbii Române

[Sursa foto: Facebook / Maria Grapini]

 

Maria Grapini este legendară, în România, pentru greșelile pe care le face în scris.

Virgulele puse anapoda (sau lipsă) și cuvintele stâlcite sunt puse de eurodeputatul umanist pe seama telefonului, care îi “corectează” cu de la sine putere textele.

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: Reprezentanţii supermarketului reacţionează după gestul Sânzianei Negru: "Am aflat cu tristeţe. Vom analiza şi reevalua colaborarea cu ea"- radioimpuls.ro

Klaus Iohannis, de Ziua Limbii Române: Preţuim limba română folosind-o corect 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Limbii Române, arătând că, alături de încurajarea lecturii, înţelegerea, argumentarea şi uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare.

"Este necesară o schimbare de paradigmă atunci când vorbim despre obiectivele educaţiei pentru învăţarea limbii române. Alături de încurajarea lecturii, înţelegerea, argumentarea şi uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare. Doar luptând cu analfabetismul funcţional avem şansa de a permite cât mai multor persoane să folosească limba română pentru a lua parte la viaţa comunităţii şi pentru a contribui la dezvoltarea societăţii. Limba română este temelia identităţii noastre. O preţuim folosind-o corect, cultivând-o şi ajutându-i pe alţii să primească darul de a o învăţa şi de a se bucura de bogăţia ei", a precizat preşedintele, conform unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a mai subliniat că limba română reprezintă "cheia identităţii" naţionale şi "căminul unei literaturi bogate". Totodată, limba română a fost şi continuă să fie "un veritabil liant" social.

"Ea ne-a adus laolaltă şi ne-a menţinut uniţi în cele mai dificile momente ale istoriei noastre. Limba pe care o vorbim ne leagă unii de alţii şi pe toţi de locul în care ne-am născut sau avem rădăcini- România. Face parte din identitatea noastră, iar noi avem datoria de a o proteja şi cultiva", a menţionat preşedintele României.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si