Ce culoare se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte? Printre pregătirile pentru sărbătorile pascale, una dintre cele mai așteptate activități este vopsitul ouălor.

În tradiția românească, ouăle se vopsesc în Joia Mare, în Vinerea Mare sau chiar în Sâmbăta Mare, în funcție de fiecare regiune a țării.

Ce culoare se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte? 

Astfel, de la rețetele naturale tradiționale, cu foi de ceapă și frunzulițe de decor, la ouăle încondeiate, până la cele mai spectaculoase și sofisticate modele, coșulețul cu ouă de pe masa de Paște este dichisit

de gospodine cu multă creativitate, în funcție de preferințele fiecăreia.

Ouăle colorate simplu, în roșu sunt nelipsite în ziua de Paște, însă mulți dintre români preferă să vopsească ouăle în diverse culori, decorându-le după preferințe. Cu toate că are o existență precreștină, în creștinism, oul roșu simbolizează sângele vărsat de către Iisus pentru lumea reprezentată sub forma oului, devenind element definitoriu al sărbătorii pascale.

De obicei, gospodinele preferă să vopseascp ouăle, în galben, verde sau albastru. Acestea vestesc bucuria primăverii.

Citeste si: Modele de ornare pentru salata de boeuf pentru Paşte 2022

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Ce culoare se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte? Tradiţia pe care mulţi români au uitat-o

Ce culoare se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte? Tradiţia pe care mulţi români au uitat-o

Rețete tradiționale pentru vopsitul ouălor de Paște

Pentru ca vopseaua ouălor să aibă o nuanță cât mai intensă, este necesar să foloseşti ouă de ţară albe. Acestea nu sunt nici ştampilate. Iar ca să fii sigură că sunt proaspete, verifică-le, punându-le într-un vas cu apă. Cele mai proaspete vor sta lipite de fund. Verifică-le coaja, să nu fie crăpate.

Așadar, înainte de a pune ouăle la vopsit, este bine să le speli cu mare grijă în apă cu puţin detergent lichid de vase, pentru ca vopseaua naturală să adere mai bine

de coaja lor. Nu le spăla cu buretele! Apoi, şterge-le cu un prosop curat. După ce le vopseşti, şterge-le cu un şerveţel îmbibat în ulei, pentru a le da strălucire.

Ouă roșii vopsite cu sfeclă 

Sfecla roşie este un colorant natural folosit şi de cofetarii care nu vor să folosească ingrediente artificiale în deserturile lor. Chiar dacă nuanţa obţinută nu va fi la fel de intensă precum cea obţinută din vopselele artificiale, aspectul natural al ouălor vopsite este unul deosebit. ÎNsă dacă dorești să obţii o culoare mai intensă, trebuie să folosești o cantitate mare de sfeclă roşie, crudă, tăiată cubuleţe.

Mai întâi, pune sfecla într- o cratiţă mică, adaugă ouăle fierte, apoi mai pune un strat de sfeclă şi peste ele. Umple-o cu apă, astfel încât ouăle să fie complet acoperite. Adaugă apoi două linguri de oţet pentru fixarea culorii şi o lingură de sare fină. Pune oala pe foc şi, când apa dă în clocot, micşorează flacăra şi lasă ouăle între 15 minute şi o oră, în funcţie de nuanţa pe care vrei să o obţii. Dacă vrei un roşu intens, lasă ouăle în zeama de sfeclă roşie peste noapte, la frigider.

Citeste si: Rețetă tradiţională de drob de miel cu şi fără prapur

Ouă vopsite cu ceapă roșie

Pentru 10 ouă ai nevoie de cojile de la 4 cepe roşii mari, o lingură de oţet, una de sare. Pune apă la fiert într-o oală închisă la culoare, adaugă sarea şi oţetul, apoi cojile de ceapă.

Apoi, introduci ouăle la fiert în oală, unul câte unul. După ce dă apa în clocot, lasă-le la fiert minimum 10 minute la foc mic, ca să se prindă culoarea. La final, opreşte focul şi scoate ouăle unul câte unul, cu o lingură de lemn, pe o farfurie întinsă. Lasă-le la răcit fără să le ştergi.

Ce culoare se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte? Tradiţia pe care mulţi români au uitat-o

Ce culoare se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte? Tradiţia pe care mulţi români au uitat-o

Ouă galbene vospite cu ceapă albă

Pentru 10 ouă ai nevoie de cojile de la 5 cepe mari, două linguri de oţet, o jumătate linguriţă de sare. Acestea se pun într-un vas cu două litri de apă, împreună cu ouăle, la foc mic, timp de 15 minute.

Ouă de Paște vopsite cu ceai verde

Pentru această metodă, se iau şapte pliculeţe de ceai verde care se fierb timp de 5 minute în 600 ml de apă şi o lingură de oţet. Se pun ouăle şi se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute. În cazul în care vrei o culoare mai intensă, mai laşi ouăle în vas câteva ore.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citeste si: Reţete de Paşte 2022: Mâncărurile tradiţionale româneşti

Ce culoare se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte? Tradiţia pe care mulţi români au uitat-o

Ce culoare se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte? Tradiţia pe care mulţi români au uitat-o

Citeste si: Când nu se spală în Săptămâna Mare din 2022?

Cum faci ornamente în mod natural, pe ouăle de Paște?

Dacă preferi să faci modele pe ouă, poți pune frunze de pătrunjel sau alte plante, pe care le lipești de ou, apoi îl bagi într-un ciorap și abia după aceea îl colorezi după metoda aleasă. După ce îl scurgi și s-a mai răcit puțin îl scoți din ciorap. Locurile unde ai pus frunzele vor rămâne albe.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si