Ce decizie asupra pensiilor a luat astăzi Ministrul Muncii

Decizia prin care vor fi revizuite, evaluate toate dosarele de pensie, în baza unor informaţii care vor fi necesare în formula de recalculare a acestor pensii, a fost anunțată de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Author: Andreea Bolocan joi 28 ianuarie 2021 , 14:33

recalcularea pensiilor ralcua turcan anunt pensii 2021
Decizia Ministrului Muncii în ceea ce privește pensiile[Sursa foto: playtech.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Decizia privind revizuirea dosarelor de pensie din România trebuia să fie luată încă din iulie 2009, susține actualul ministru al Muncii.

Acesta dă asigurări că, deși se va aplica o nouă formulă de calcul, ce va fi stabilită printr-o nouă lege a pensiilor, nicio pensie din România nu va scădea. Totodată, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, va susţine joi o conferinţă de presă pe tema evaluării pensiilor din sistemul public.

Decizia implică prorogarea actualei legi a pensiilor

Mâine voi declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie 2019 şi anume să dau un ordin de ministru prin care să fie revizuite toate dosarele de pensie în baza unor informaţii care vor fi necesare în formula de recalculare a acestora, a declarat, miercuri seara, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

Citeste si: Ministrul Muncii, anunț despre alocațiile majorate cu 20%. Când intră banii

“În acest moment aş putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic practic va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât, în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor sustenabilă din punct de vedere financiar, care să aducă contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei noi legi a pensiilor.

Ca atare, mâine voi declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie, cred, 2019 şi anume să dau un ordin de ministru prin care să fie revizuite, evaluate toate dosarele de pensie în baza unor informaţii care vor fi necesare în formula de recalculare a acestor pensii.

Vor fi evaluate 5 milioane de dosare de pensii 

Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ 5 milioane, cu structura actuală, cu toate că inclusiv din anul 2019 ar fi trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri şi oameni”, a spus Turcan, la postul public de televiziune.

Citeste si: Câți bani încasează lunar angajații la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA)

Ministrul Muncii a susţinut că procesul va fi extrem de laborios şi presupune ca toate dosarele să intre într-un format electronic pe anumiţi indicatori, după care se va termina procedura legislativă. Când va fi gata procedura legislativă şi legea, se va declanşa procesul de recalculare şi într-o perioadă scurtă de timp pensiile vor intra la plată recalculate.

Nu vor exista scăderi de pensii

Referitor la existența unor scăderi de pensii, Raluca Trucan a precizat faptul că nu se vor opera scăderi de pensii, ci o recalculare, pentru a se introduce mai mulţi indicatori care să reflecte contributivitatea în valoarea pensiei, iar cei care ar obţine pe noua formulă cu pensii mai mici vor rămâne la nivelul actual.

“Voi anunţa mâine în conferinţa de presă care sunt indicatorii pe care îi vom lua în considerare în evaluarea acestor dosare…Mai merită spus un lucru.Pensiile vor fi recalculate pe o formulă. Formula aceasta va fi introdusă în noua lege a pensiilor. Până când eu nu negociez această formulă cu toate partidele din coaliţie, cu partenerii sociali, eu nu voi putea s-o fac publică.

De aceea, mâine eu voi prezenta indicatorii pe care îi vom lua în calcul în evaluarea acestor dosare. Îi voi introduce în acel şablon electronic, astfel încât eu, în momentul în care am formula finală, să pot să jonglez cu el”, a explicat Raluca Turcan.

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si