Raluca Turcan: ”Începem procesul de recalculare a pensiilor”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că zilele următoare va emite un ordin privind recalcularea tuturor pensiilor, proces estimat a dura un an şi jumătate. Pentru aceasta este nevoie de angajarea pe durată determinată a o mie de oameni şi de achiziţionarea de softuri, pentru care ministrul vizează finanţare prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă.

Author: Andreea Bolocan marți 26 ianuarie 2021 , 09:17

ministrul muncii majorarea pensiilor creste punctul de pensie Raluca turcan anunt pensii
Începe procesul de recalculare a pensiilor[Sursa foto: libertatea.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Raluca Turcan este de părere că majorarea pensiilor cu 40% este o iluzie, deoarece România, în nicio etapă a dezvoltării ei, nu este în stare să facă efortul bugetar necesar acestei majorări, de 138 de miliarde de lei.

”Putem să creştem punctul de pensie”

"Pe legea 263 noi de fiecare dată am spus că putem să majorăm pensiile. Cu 40% nu, dar putem să creştem punctul de pensie, aşa cum am şi făcut-o.(...) Ideea unei majorări de pensii este ca ea să conducă şi la creşterea puterii de cumpărare, nu la scăderea puterii de cumpărare, sărăcirea oamenilor şi explozia tuturor preţurilor. Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor.

Citeste si: Ce salarii au consilierii președintelui Klaus Iohannis

În zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege

a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România”, a declarat Raluca Turcan, luni seară, într-o emisiune la B1 Tv.

Citeste si: Ce se întâmplă cu pensiile. Cîțu, decizie de ultim moment

Acest proces presupune mai multe etape

Aceasta a menţionat că este vorba despre un proces care presupune mai multe etape, între care un proces legislativ în cadrul căruia autorităţile vor "privi” şi spre pensiile speciale. Ministrul a mai explicat și faptul că în România există 4,9 milioane de dosare de pensii în plată, iar 200.000 de dosare intră lunar în plată.

"Aceste dosare intră în pregătire cu toate componentele pregătite, astfel încât în momentul în care agreăm prin lege formula pe care vom merge cu recalcularea pensiilor, ele să poată să fie automat recalculate. Pentru asta ne trebuie aproximativ o mie de persoane angajate în Casele de pensii pe perioadă determinată, ne trebuie achiziţionate echipamente, softuri şi întregul proces este evaluat de specialiştii din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat să facă lucrul acesta într-un an de zile”, a menţionat Turcan.

Raluca Turcan a adăugat că îşi propune plata oamenilor angajaţi suplimentar pentru recalcularea pensiilor şi a echipamentelor necesare din fonduri prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, pentru că reprezintă o măsură de reformă.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si