Ce este, de fapt, astenia de toamnă? Cum o putem preveni?

Ce este, de fapt, astenia de toamnă? Iată cum poți preveni astenia de toamnă! Vezi recomandările specialiștilor!

Ce este, de fapt, astenia de toamnă? Când vremea începe să se răcească unele persoane se pot confrunta cu unele simptome neplăcute, mai exact cu astenia de toamnă. 

Astfel, schimbările de temperatură pot produce anumite efecte în corpul tău, ceea ce face mai dificilă adaptarea la noul sezon. Toamna, odată cu scăderea temperaturilor și cu sosirea ploilor s-ar putea ca stările de oboseala epuizare și lipsă de chef să se resimtă mai tare.

Specialiștii spun că odată cu acest sezon din ce în ce mai răcoros este posibil să se instaleze o stare de tristețe, împletită cu o stare de slăbiciune, probleme de concentrare, pierderea apetitului sau insomnii. Însă, simptome sunt adesea ignorate, e posibil ca ele să trădeze o astenie de toamnă.

În plus, trebuie să știi că astenia de toamnă nu este o boală, este un sindrom și durează de obicei câteva săptămâni, perioadă în care organismul se va adapta la noile schimbări.

Cum poți preveni astenia de toamnă?

Adoptând un stil de viață sănătos, reduci riscul de instalare a asteniei de toamnă. În cazul în care această problemă apare, totuși, manifestările sale vor fi mai blânde. Iată cum poți ține astenia de toamnă la distanță:

Somnul te va ajuta foarte mult, astfel că va trebui să dormi cel puțin 7 ore pe noapte și evită epuizarea.

Dacă ai dificultăți în a adormi, gândește-te ce nu faci bine seara: e important să nu iei o cină prea bogată sau prea târzie (cu mai puțin de trei ore înainte de culcare), să nu stai cu ochii în ecrane cu o oră înainte de culcare.

Evită pe cât posibil consumul de substanțe care stimulează excesiv creierul. Cofeina, nicotina și alcoolul sunt excitanți pentru creier și ar fi bine să îi eviți dacă vrei să reduci riscul de astenie de toamnă.

Citeste si: Ce simptome are zona zoster, afecțiunea cu care a fost diagnosticat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

De asemenea, activitățile sportive te ajută să te relaxezi și eliberează în creier hormoni precum serotonina, care menține bună dispoziție, indiferent de anotimp. Dacă practici activitățile sportive în aer liber, impactul asupra sănătății va fi și mai mare. 

Și o alimentație sănătoasă poate reduce riscul de astenie, la fel cum poate contribui la instalarea acesteia. Adoptând o dietă sănătoasă vei preveni și carențele nutriționale, care pot contribui la stările de neliniște care pot fi asociate cu astenia. Consumă o dietă bogată în fructe proaspete, legume, cereale integrale și proteine de calitate (pește, carne slabă de pasăre de curte, brânzeturi slabe, leguminoase) și ai șanse mari să te simți bine, indiferent de anotimp. 

Citeste si: VIDEO- Calcularea caloriilor și trecerea lor în meniul restaurantelor este noua modalitate prin care guvernul de la Londra vrea să reducă obezitatea

Mai mult, este foarte important să petreci timp afară, în aer liber. Lumina naturală are un efect pozitiv asupra sănătății psihice, așa că nu trebuie să limitezi expunerea doar pentru că afară temperaturile sunt mai scăzute.

Ce simptome prezintă astenia de toamnă?

Astenia se poate manifesta prin prezența mai multor simptome precum:

  • Stări depresive 
  • Anxietate
  • Modificări bruște de dispoziție
  • Tulburări ale somnului
  • Irascibilitate
  • Lipsa poftei de mâncare

Astenia de toamnă- Cauze

Principala cauză ar putea fi schimbarea bruscă de temperatură care vine odată cu toamna are un impact major asupra modului în care funcționează organismul. Pentru a se adapta temperaturilor mai scăzute, corpul depune mai multe efort, consumă mai multă energie, astfel tindem să ne simțim mai obosiți.

Mia mult, pe măsură ce se trece de la o lună de toamnă la alta, ziua devine din ce în ce mai scurtă și se întunecă tot mai devreme. Așadar, mai puțină lumină naturală duce la un risc mai mare de depresie.

Citeste si: Când se schimbă ora în toamna anului 2022?

Cum se tratează astenia de toamnă?

Astenia de toamnă se poate trata cel mai bine prin intermediu terapiei cognitiv-comportamentală sau antidepresive. Însă, medicul va decide împreună cu pacientul ce i se potrivește mai bine.

Și expunerea zilnică la lumină naturală poate ușura simptomele asteniei. Chiar și fără tratament, astenia dispare la final de sezon, însă terapia accelerează dispariția acestei probleme.

De asemena, sportul este extrem de important în combaterea asteniei de toamnă, pentru că mișcarea eliberează hormoni ai fericirii în creier, îmbunătățind dispoziția pacientului.

Adoptarea unei alimentații sănătoase favorizează tratarea asteniei de toamnă. Și unele suplimente alimentare pot contribui la combaterea asteniei, prin reducerea oboselii și prin susținerea bunei dispoziții (complexul de vitamine B, vitamina D3 și ginseng siberian).

Citeste si: Echinocțiul de toamnă 2022. Când începe toamna astronomică

 


Autor

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.

Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.

Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.

Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.

Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.

Îți Recomandăm Și...