Zona Zoster, afecțiunea de care suferă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian, același virus care determină varicela, potrivit specialiștilor. În unele cazuri, zona zoster poate provoca orbire și surditate, iar persoanele în vârstă și cele cu imunitatea scăzută sunt cel mai afectate. 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a fost diagnosticat cu zona zoster

Stoltenberg a fost confirmat cu Covid-19 la în luna mai.

Zona Zoster este o infecție virală care apare atunci când virusul varicelo-zosterian aflat deja în corp se reactivează. Acest virus este mai sever la pacienții care au o imunitate scăzută și există studii care indică faptul că se poate reactiva în urma infectării cu Covid.

Zona zoster este o infecție care provoacă o erupție dureroasă. Cel mai adesea apare ca o singură dungă de vezicule care se întinde fie în partea stângă, fie în partea dreaptă a trunchiului.

Potrivit specialiștilor, zona zoster nu este o afecțiune care pune viața în pericol, dar poate fi foarte dureroasă. Mai mult, vaccinurile pot ajuta la reducerea riscului de zona zoster.

Citeste si: VIDEO- Al doilea caz de variola maimuței a fost depistat în România

Ce simptome are zona zoster, afecțiunea cu care a fost diagnosticat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Ce simptome are zona zoster, afecțiunea cu care a fost diagnosticat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Medicii susțin că nu poți face zona zoster dacă nu ai avut varicelă. Majoritatea adulților au avut varicelă în copilărie, înainte de apariția în anii ‘90 a vaccinului varicelic care protejează acum împotriva vărsatului de vânt.

Astfel, după ce manifestările de varicelă dispar la copil, virusul va rămâne pentru totdeauna în organism, la nivelul sistemului nervos. Timp de zeci de ani, virusul va fi în stare „dormantă”, adică inactivă. 

La un moment dat, virusul se poate reactiva și va determina apariția zonei zoster, mai menționează medicii. 

Ce simptome are zona zoster?

Simptomele afecțiunii Zona zoster încep mai întâi cu o senzație de arsură, mâncărime sau cu o durere într-o anumită zonă a pielii localizată doar pe o jumătate a toracelui, abdomenului sau feței, sau pe o porțiune a brațului sau membrului inferior.  În acest stadiu, când erupția caracteristică nu a apărut încă, durerea poate fi confundată cu durerea din alte afecțiuni la nivelul inimii, plămânilor sau rinichilor, atrag atenția specialiștii. 

Mai mult, pielea poate deveni foarte sensibilă, astfel pacientul poate să nu mai suporte atingerea cu hainele.

Citeste si: OMS, anunț îngrijorător pentru populație: „Există posibilitatea ca variola maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice”

Ce simptome are zona zoster, afecțiunea cu care a fost diagnosticat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Ce simptome are zona zoster, afecțiunea cu care a fost diagnosticat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

[Sursa foto: Facebook]

După aproape cinci zile, pielea devine roșie și ușor deformată. După alte trei zile, apar erupțiile cutanate, mai exact acele vezicule cu lichid grupate în zona de piele aferentă nervului infectat, care mai este denumită și dermatomer.  Aceste vezicule vor continua să apară gradual, în decurs de o săptămână. Acestea pot fi de dimensiuni mari, dureroase și provoacă senzație de mâncărime. În final se vor sparge, vor forma cruste și se vor vindeca fără cicatrici, în decurs de două, trei săptămâni. 

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Totodată, persoana afectată poate dezvolta febră joasă, dureri musculare ușoare și astenie.

Citeste si: Anunț OMS: Epidemiile de boli endemice precum variola maimuţelor devin tot mai frecvente

Persoana care a fost diagnosticată cu zona zoster va putea transmite virusul varicelo-zosterian unei persoane care nu este imunizată, adică nu a avut vreodată varicelă sau nu a făcut vaccinul varicelic. Astfel, transmiterea se face prin contact direct cu leziunile deschise de pe piele. Acea persoană va face varicelă și nu zona zoster.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si