Ce este, de fapt, botulismul? Sfaturi esențiale pentru recunoașterea bolii. Dr. Tudor Ciuhodaru: "Debutează brusc"
Dr. Tudor Ciuhodaru a oferit mai multe sfaturi pentru recunoașterea botulismului. Cum se manifestă și cum ne putem proteja?
Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat într-o postare de pe contul său de Facebook ce este, de fapt botulismul. De asemenea, a oferit sfaturi esențiale despre cum poate fi recunoscută boala, dar și despre cum se pot proteja oamenii.
Se pare că există risc de botulism alimentar în România. Un caz a fost depistat în urmă cu o zi. Un bărbat din Urlați a ajuns la spital după ce a mâncat două conserve de pește, iar rezultatul analizelor a indicat că suferă de botulism.
Botulismul se pare că este o boală rară, dar mortală, care este produsă de cea mai puternică toxină bacteriană cunoscută. De obicei, botulismul apare ca urmare a consumării unor conserve preparate și menținute în condiții necorespunzătoare. Botulismul este boala apărută în urma instalării toxinei botulice.
Potrivit dr. Tudor Ciuhodaru "botulismul transmis prin alimente debutează brusc, de obicei la 18-36 de ore după ingestia de toxine, deși perioada de incubație poate varia între 4 ore şi 8 zile".
Cum se manifestă?
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Botulismul este caracterizat de o paralizie simetrică. Conform doctorului, sunt recunoscute simptome precum: "diplopie (vedere dublă), disartrie (tulburări de vorbire) şi/sau disfagie (dificultate la înghițit)". Botulismul "apoi progresează, deseori rapid, de la nivelul capului, cuprinzând gâtul, brațele, toracele şi membrele inferioare şi care poate duce la insuficiență respiratorie şi la deces. Ptoza palpebrală (căderea pleoapelor) este frecventă şi la jumătate din pacienți se observă pupile dilatate sau fixe".
Alte simptome ale bolii sunt greața, amețeala, durerea abdominală, constipația, retenția de de urină, vederea încețoșată și durere/usturime în gât. Aceste simptome pot spărea înainte sau după instalarea paraliziei.
Sfaturi pentru prevenirea botulismului
Botulismul poate fi prevenit dacă alimentele sunt conservate corect. Un alt pas important este recunoașterea simptomelor bolii și prezentarea la o unitate medicală pentru aplicarea corectă a tratamentului.
Botulismul se tratează cu un tratament de elecție, o antitoxină care nu se găsește pe teritoriul României.
Un bărbat în vârstă de 51 de ani, din orașul Urlați, județul Prahova, a fost diagnosticat cu botulism, după ce, pe data de 9 aprilie, ar fi consumat două conserve de pește.
Acesta a fost internat la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești. Tratamentul necesar toxinei botulice cu care acesta a fost infectat a fost adus de la un spital din Republica Moldova.