Ce este dermatomiozita, boala cruntă de care suferă Sorina Pintea?

Fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea a făcut public şi diagnisticul, după ce luni seară, a anunţat pe contul său de Facebook, că a fost diagnosticată cu o boală gravă autoimună şi a ales să se trateze în ţară, având încredere în sistemul medical.

A.M.S., marți 04 februarie 2020 , 14:55

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita.
Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Dermatomiozita.

Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita.  Într-un comentariu la postarea de pe Facebook, intitulată ”Viaţa este imprevizibilă”, în care povesteşte că, în noiembrie 2019, a fost diagnosticată cu o boală autoimună gravă, de atunci fiind sub tratament, cu cortizon şi cu imunoglobuline, Sorina Pintea spune că este vorba despre dermatomiozită.

”Dermatomiozită! Din fericire diagnosticată in primele 4 luni, fără afectare musculară, din fericire”, este răspunsul dat de fostul ministru când a fost întrebată de ce boală suferă.

Dermatomiozita este o boală în care agresiunea imună are loc la nivelul vaselor din învelisul conjunctiv al fasciculelor musculare. Pe lângă afectarea pielii şi muşchilor, frecvent sunt atinse si viscerele, in special tubul digestiv, cordul si plaminii.

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita.
Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita.

Citeste si: Descoperirea care ar putea schimba complet lumea: Legătura ȘOCANTĂ dintre vitamina C și cancer!

"Imediat după instalarea mea la Ministerul Sănătăţii, mai exact pe data de 5 martie 2018, din cauza lipsei imunoglobulinelor, am activat Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

În ultima parte a mandatului, am început să mă simt din ce în ce mai rău, dar am crezut că această stare se datorează oboselii. În data de 5 noiembrie 2019, am primit un diagnostic de boală gravă autoimună, urmând imediat tratamentul specific, printre care şi cel cu imunoglobuline. Eu am încredere în sistemul medical din România, aşa că am ales să mă tratez la noi în ţară, într-un spital de stat", a scris fostul ministru al Sănătăţii în postarea iniţială.

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita. Sorina Pintea spune că în acest moment, boala este în remisie: "În momentul de faţă, boala este în remisie, efectele tratamentului cu cortizon încă sunt vizibile, dar am considerat că este de datoria mea să aduc explicaţii pentru dispariţia din spaţiul public".

În comentariile la postare, fostul ministru al Sănătăţii spune că este tratată de profesorul Ruxandra Ionescu de la Spitalul Sf.

Maria, iar la Baia Mare este urmărită de ”două doamne remarcabile, dr. Gabriela Ieremia şi dr.Cristina Truica”.

Citeste si: Adevărul pe care medicii nu îl vor spune niciodată: Acest aliment îți distruge ficatul mai rău decât alcoolul!

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita. O afecțiune a sistemului muscular 

Dermatomiozita este o afecțiune a sistemului muscular (miopatie) inflamatorie idiopatică ce se caracterizează prin slăbiciune musculară proximală, însoțită de o erupție cutanata distinctivă.

Termenul de miozită se definește drept o inflamație a unui mușchi striat.

Dermatomiozita poate afecta și articulațiile, împreună sau nu cu organele interne (cord, plămâni, esofag).

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita.
Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita.

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita. Cauza exactă a dermatomiozitei nu este cunoscută (boală idiopatică), dar are multe caracteristici ce aparțin bolilor autoimune.

Termenul de autoimun se referă la faptul că nu mai sunt recunoscute celulele self, generând astfel o luptă imună împotriva propriilor celule. Dermatomiozita are o incidență de 1,16-19 cazuri/milion/an, cu un vârf de incidența între 10-15 ani și 45-60 de ani, înclinând spre o frecvență mai mare în rândul femeilor.

Citeste si: Avertismentul medicilor: NU mai mâncați grapefruit dacă luați aceste pastile!

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita. Manifestările clinice cutanate și musculare în dermatomiozită

Slăbiciunea musculară proximală simetrică (80-90%), în centuri (scapulară, pelvină), ce se caracterizează prin dificultatea ridicării mâinilor și a flexiei coapsei pe abdomen.

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita. Mușchii cefei pot fi și ei afectați, ducând la imposibilitatea menținerii poziției verticale a capului. Durerea musculară (mialgie) nu este obligatorie.

Leziuni înalt specifice în dermatomiozită:

 • Papule Gottron ce se descriu ca niște papule eritemato-violacee pe fața dorsală a articulațiilor metacarfofalangiene, interfalangiene proximale, coate, genunchi, maleole mediale.
 • Semnul Gottron ce constă din macule simetrice, eritematoase si violacee, cu sau fără edem localizat pe fața dorsală a articulațiilor interfalangiene/ metacarpofalangiene, patelă, maleola internă, olecran
 • Rash-ul specific, numit heliotrop, cu dispoziție periorbitală, de culoare roșie-violacee, ce poate fi însoțit de edem al obrajilor și nasului
 • Leziuni cutanate caracteristice pentru dermatomiozită:
 • Telengiectazii periunghiale (dilatații ale vaselor mici, terminale)
 • Semnul „buznarului”, un rash însoțit de eritem la nivelul șoldurilor
 • Semn în „V”, un rash eritematos la nivelul la nivelul gâtului și toracelui în partea anterioară sau pe spate și pe umeri, numindu-se semnul “șalului”.
 • Reacție cutanată la lumină sau fotosensibilitate fără afectarea spațiului interdigital
 • „Mâna mecanicului”, o dermatită exfoliativă caracterizată prin hiperkeratoză cu scuame și fisuri
 • Depozite de compuși insolubili de calciu în piele, numită calcinoză cutanată
 • Alopecia
 • Manifestări sistemice din dermatomiozită
 • Alterarea stării generale, febră, artralgii, scădere în greutate, sindrom Raynaud
 • Disfagie din cauza afectării musculaturii striate și reflux gastro-esofagian dat de afectarea musculaturii netede
 • Răgușeală (disfonie)
 • Boală interstițială pulmonară ce duce la fibroză pulmonară, însoțită de tuse și dispnee
 • Manifestarile cardiace (rare) precum tulburarile de ritm, tahiaritmii, însoțite de palpitații, blocuri atrioventriculare, cardiomiopatii dilatative
 • Neoplazia apare frecvent la pacienții adulți cu dermatomiozită (6-60%), precedând miozita, în același timp, sau după debutul bolii.
 • Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita.
  Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita.

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita. Diagnostic

Diagnosticul bolii este o colaborare între clinică, rezultatele de laborator și examenul histopatologic. Analizele de șânge evidențiază o creștere a reactanților de fază acută (VSH, PCR, fibrinogen), iar dacă sindromul inflamator persistă, anemie simplă cronică.

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita. Manifestările cutanate precum papulele Gottron, semnul Gottron și rash-ul heliotrop sunt specifice pentru dermatomiozită, astfel nu necesită confirmare bioptică. Afectarea musculară este inițial doar suspectată clinic. Testarea enzimatică relevă creșterea în concentrație a creatinkinazei (CK), enzima cea mai specifică miozitei și vast folosită pentru a determina răspunsul la tratament a miozitei.

Electrodiagnosticul (electromiografia) confirmă miopatia, o caracterizează, identifică locul potrivit pentru biopsie și exclude alte patologii cu aceeași simptomatologie musculară. O atenție deosebită trebuie acordată pacienților peste 40 de ani, deoarece dermatomiozita poate ascunde un sindrom paraneoplazic. Screening-ul constă din :radiografie de torace, ecografie abdominală, mamografie.

Pentru diagnostic și monitorizare, cât și pentru identificarea zonei pentru biopsie, se poate utiliza IRM-ul. Confirmarea histopatologică (biopsie musculară) pune un diagnostic cert, dar este posibil ca rezultatul unui pacient cu dermatomiozită să fie și negativ. Leziunile, în cazul acesta, sunt focale, iar piesa de biopsie nu a fost aleasă din porțiunea de mușchi potrivită.

Autoanticorpii ce apar în miozitele inflamatorii idiopatice sunt subdivizați în specifici și asociați miozitei, ultimii regăsindu-se și în patologii ce nu includ miozita. Anticorpi anti-Mi-2 sunt cei mai frecvenți pozitivi la pacienții cu dermatomiozită clasică.

Alți anticorpi specifici miozitei sunt: Ac anti-Jo-1, Ac anti-SRP, Ac anti-CADM-140, Ac anti-p155/140, Ac anti-200/100. Autoanticorpii asociați miozitei sunt: Ac anti PM-Scl și Ac anti Ku.

Tratamentul dermatomiozitei

Tratamentul de prima linie este Prednisonul (corticosteroid), oral, pentru cel puțin 2-4săptămâni, apoi gradual scăzut până la doza cea mai mică eficientă pentru a limita efectele secundare.

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita. Metilprednisolon se poate folosi în cazuri severe, intravenos.

Pentru tratamentul miozitei, la corticosteroizi se asociază imunosupresive (Azatioprina, Metotrexat) cu monitorizarea hemogramei și a enzimelor hepatice.

Ciclofosfamida este un agent rezervat cazurilor severe, din cauza efectelor secundare multiple.

Studiile au dovedit beneficiul administrării de imunoglobuline intravenos, iar dacă terapia convențională este ineficientă, se poate administra Rituximab.

Este foarte important de reținut faptul ca manifestările cutanate pot fi declanșate de expunerea la razele UV.
Astfel, folosirea de creme pentru protecție solară este obligatorie.

Mai mult decât atât, pentru leziunile cutanate se pot administra corticosteroizi topici și antimalarice precum hidroxiclorochina.

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita. Tratamentul cu hidroxiclorochină necesită evaluare oftalmologică regulată din cauza riscului de retinopatie asociat medicamentului, scrie newsmed.ro.

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita. Prognostic

Dermatomiozita este o boală cronică cu perioade de remisie, fără simptomatologie și progresie a bolii, urmate inevitabil de recăderi, cu agravarea stării și apariția manifestărilor caracteristice.

Dermatomiozita. Boala autoimuna dermatomiozita. Ce este dermatomiozita. Simptome dermatomiozita. Prognosticul variază cu fiecare caz, însă pacientul tânăr, ce instaurează tratamentul cât mai precoce are o evoluție favorabilă.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Incredibil! Ce s-a întâmplat în tabăra Războinicilor în timpul nopții? Camerele de... Incredibil! Ce s-a întâmplat în tabăra Războinicilor în timpul nopții? Camerele de filmat au surprins totul!
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Zanni de la Survivor, mărturii cutremurătoare despre perioada grea în care a stat la... Zanni de la Survivor, mărturii cutremurătoare despre perioada grea în care a stat la orfelinat: „Eram ca un animal / Nu știam că sunt băiat/ A fost teribil"
monitorulcj.ro
Clujeanca Roxen va interpreta piesa „Amnesia” la Eurovision 2021. VIDEO Clujeanca Roxen va interpreta piesa „Amnesia” la Eurovision 2021. VIDEO
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
infoactual.ro
Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!” Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si