În ultimul timp, plantele energetice, cultivate pe scară largă în Europa de Vest, încep să ocupe şi în ţara noastră un loc important printre culturile agricole.

Există mai multe soiuri de salcie energetică. La ce este folosită această plantă?

Plantaţiile energetice sunt de mai multe feluri (salcia energetică, salcâm, plop, miscantus, paulownia etc.) însă soiul cel mai răspândit este salcia energetică, planta care reprezintă un procent de peste 70% din totalul de plantaţii energetice cultivate.

Ţara de origine a soiurilor de salcii energetice este Suedia, unde se fac experimente cu diferite soiuri de peste 50 de ani.

Deşi foarte puțină lume a auzit despre ea, salcia energetică este o plantă care poate fi folosită ca sursă alternativă de energie, în locul cărbunilor sau al lemnului de foc. Avantajele sunt multiple: are o putere calorică mai mare cu 50% decât cea a fagului sau a salcâmului, iar emisiile poluante eliberate în atmosferă sunt aproape inexistente.

Cum se cultivă salcia energetică?

„Salcia energetică este o plantă agricolă care poate fi cultivată oriunde, însă rezultatele cele mai bune s-au obţinut pe terenuri cu nivel de umiditate ridicat şi un PH cuprins între 5.5 — 7.5. Marele avantaj al cultivării salciei energetice este posibilitatea utilizării terenurilor cu umiditate mai ridicată, care nu sunt adecvate pentru alte culturi”,

explică Alexandru Benko, directorul unei companii prodeucătoare de salcie energetică din Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita, care a cumpărat din Suedia licenţa pentru salcie energetică pentru România şi Republica Moldova.

Zsombor Benko este un alt fermier care, în anul 2007 și-a dezvoltat o afacere despre care nu se cunoşteau prea multe detalii pe atunci şi anume plantaţia de salcie energetică.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Doi bărbați au găsit monede de argint de 2.300 de ani în Botoșani. Niciodată nu a mai fost descoperită în zonă o astfel de comoară- antena3.ro

Citeste si: Sfânta Parascheva 2024. Ce nu e bine să faci în zi de sărbătoare. Superstiții pentru ziua de 14 octombrie- wowbiz.ro

“Familia noastră deţinea o firmă de prelucrare a lemnului (producţie de brichete şi peleţi), aşa că am fost mereu în contact cu domeniul biomasei. În căutare de soluţii pentru asigurarea materiei prime (fără afectarea pădurilor) am început împreună cu tata documentarea pentru a vedea cum se rezolvă aceste lucruri în alte ţări din Europa şi din America. Rezultatul a fost foarte concludent: în situaţia dezvoltării exponenţiale a industriilor utilizatoare de biomasă (fabrici de brichete, fabrici de peleţi, centrale energetice prin cogenerare, etc.) materia primă se asigură doar parţial din păduri (sub 50%), restul necesarului fiind asigurat din plantaţii energetice ”,  precizează fermierul.

Ce este salcia energetică și la ce este folosită aceasta
Ce este salcia energetică și la ce este folosită aceasta

Realizarea unui hectar de s alcie energetică a costat iniţial 2.800 euro, cu material săditor adus din Suedia. Ulterior, prin specializarea cultivatorilor, prin apariţia unor utilaje speciale necesare pentru plantaţii de salcie energetică şi datorită materialului săditor produs în România, costul realizării unui hectar de plantaţie de salcie energetică s-a redus la 1.700-2.200 euro, în funcţie de starea terenului. Această investiţie se recuperează în al patrulea an de la plantare.

Citeste si: Anunț pentru elevele din toată țara! Când vor fi livrați banii pe carduri?- kfetele.ro

Citeste si: Mesaje și urări de Sfânta Cuvioasă Parascheva 2024: „La mulţi ani! Un cer albastru fără nori, în calea ta să fie, să ai în viaţă numai flori, noroc şi bucurie!”- radioimpuls.ro

Citeste si: Mitul bicarbonatului de sodiu: cât de eficient este cu adevărat în curățenie? Amestecat cu oțet, nu are niciun efect- antena3.ro

Citeste si: Ce este un monolit? O nouă apariţie misterioasă în România, pe plaja Vadu


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si