Venitul Minim de Incluziune (VMI) va fi implementat de la 1 ianuarie 2024 de Ministerul Muncii, prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, împreună cu Banca Mondială și cu sprijinul autorităților locale din întreaga țară.

Citește și: Venitul minim de incluziune, obligatoriu în 2024. Ce valoare are și cum depui cererea pentru ajutorul în bani

"Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie", transmite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Este un program focalizat pe cei vulnerabili care înlocuiește Venitul Minim Garantat și Alocația pentru Susținerea Familiei.

Care sunt beneficiile Venitului Minim de Incluziune (VMI) 

Prin Venitul Minim de Incluziune, se reduce birocrația, dar cresc și beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate, arată oficialii din Ministerul muncii.

Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscriși la școală și vor beneficia automat și de bursa socială.

Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc și responsabilitățile.

Cei apți de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt și încurajați să își găsească un serviciu.

Venitul Minim de Incluziune se acordă și pentru vârstnicii instituționalizați care îndeplinesc condițiile de eligibilitate.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Aceștia vor deveni astfel automat și asigurați în sistemul de sănătate.

Ministrul Muncii, anunț despre Venitul Minim de Incluziune

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale Simona Bucura-Oprescu, împreună cu delegația Bănci Mondiale, a Agenției Naționale pentru Plăți Inspecție Socială Ialomița și a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială a efectuat o vizită în teren în comunitățile vulnerabile din județul Ialomița.

„Am întâlnit, în județul Ialomița, oameni cu povești de viață impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scânteia am cunoscut-o pe Ștefania. Are 6 ani, iar mama ei este bolnavă și mai lucrează cu ziua prin sat. Pentru familia copilei până și o banală periuță de dinți este o cheltuială enormă. Chiar și așa, fetița are un zâmbet molipsitor și este de un bun simț care arată că, în ciuda deprivării materiale severe, nu a lipsit educația din familie”, a spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.

ministrul Simona Bucura-Oprescu

Ministrul Simona Bucura-Oprescu, alături de un copil din Ialomița

[Sursa foto: Facebook / Ministerul Muncii]

Ștefania, în curând, va merge la clasa pregătitoare. De-abia așteaptă luna septembrie când va auzi primul clopoțel și își va cunoaște colegii.

„La nici 10 kilometri distanță, în comuna Valea Ciorii, Nicolae își crește singur cele 4 fetițe, după ce mama acestora a decis, în 2019 să plece definitiv de lângă copile. Bărbatul le este și mamă și tată, iar curățenia și buna creștere pe care le-am găsit în casa modestă a acestora sunt o adevărată lecție pentru mulți dintre noi”, a mai spus ministrul Bucura-Oprescu.

Ce a transmis Ministerul Muncii

Pentru a se integra în program, familiile cu copii beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie să îi aibă pe cei mici înscriși la școală. Ca o măsură suplimentară de sprijin, elevii din aceste familii vor beneficia automat și de bursă socială.

Venitul Minim de Incluziune se acordă și pentru vârstnicii instituționalizați care îndeplinesc condițiile de eligibilitate.
Astfel aceștia vor deveni automat și asigurați în sistemul asigurărilor de sănătate.

Cei care sunt apți de lucru vor intra automat în programele ANOFM pentru integrare pe piața muncii.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citește și: Venitul minim de incluziune, anunțul momentului de la Agenția de plăți. Românii au două luni la dispoziție să se înregistreze în sistem

Venitul minim de incluziune 2024- care este cuantumul maxim

Cuantumul   venitului minim de incluziune (VMI)  acordat familiei sau persoanei singure reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege-  275 lei/lună/membru de familie  sau  400 lei/lună  în cazul persoanei singure cu vârsta de cel putin 65 de ani și cuantumul venitului net ajustat calculat conform legii.

Cuantumul maxim al VMI, pentru beneficiarii care nu obțin niciun venit, este de 275 lei/lună/ membru de familie, iar, în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, cuantumul maxim este de 400 lei/lună.

Cuantumul  venitul minim de incluziune (VMI)  pentru familia cu copii este stabilit în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie.

Familiile cu copii, câți bani pot primi în 2024

Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
107 lei, pentru familia cu un copil;
214 lei, pentru familia cu 2 copii;
321 de lei, pentru familia cu 3 copii;
428 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi.

Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
120 de lei, pentru familia cu un copil;
240 de lei, pentru familia cu 2 copii;
360 de lei, pentru familia cu 3 copii;
480 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi.

Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
85 de lei, pentru familia cu un copil;
170 de lei, pentru familia cu 2 copii;
255 de lei, pentru familia cu 3 copii;
340 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulți

Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/ lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
110 lei, pentru familia cu un copil;
215 lei, pentru familia cu 2 copii;
325 de lei, pentru familia cu 3 copii;
430 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulți


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si