Detalii de ultim moment! Pensiile românilor din Diaspora ar putea suferi modificări, deoarece Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii se poate schimba, informează România Tv.

Ce presupune modificarea de care ar putea beneficia pensionarii din Diaspora?

Noua modificare vizează eliminarea discrepanțelor în privința soluționării cererilor de pensii naționale, a celor internaționale, dar și a celor comunitare. Așadar, casele de pensii vor trebui să răspundă cererilor de pensionare ale celor care locuiesc în străinătate în cel mult șase luni.

În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internaţional şi european la care România este parte, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii competentă din România, în termen de 6 luni de la data înregistrării cererii ”, se arată în proiectul de lege,conform avocatnet.ro.

Modificări pensii diaspora

Imagine reprezentativă pentru recalculare.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Cine ar putea avea pensiile dublate? Proiectul de lege ar urma să bucure sute de mii de români

De precizat este că orice român care a cotizat în țara noastră cel puțin 15 ani, ideal 25, are dreptul la pensie, chiar dacă nu mai locuiește în prezent în România.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție a avut când a auzit de nunta secretă a prietenei sale: „Adevărul îl știm noi”- wowbiz.ro

Momentan, în cazul celor din Diaspora autoritățile nu au niciun termen de zile la dispoziție în care pot soluționa cererea. Normal, pentru cei care stau în România, termenul limită este de 45 de zile, mai scrie sursa citată mai sus.

La data de 31 decembrie 2023, peste 2.616 de dosare de pensii comunitare/ internaţionale au înregistrat întârzieri de soluţionare mai mari de 6 luni.

Ce anunț a făcut șeful Casei de Pensii?

Recalcularea pensiilor va fi făcută începând cu data de 1 septembrie. Angajații ar avea la timp 6 luni.

”Noi avem termen 6 luni din luna sept sa facem cea de a doua recalculare care se va face din oficiu pentru ca noi am identificat dosarele si adeverințele clar, știm exact carea au avut pensionarii cu venituri nepermanente al 13 lea salariu si va urma a doua recalcalculare. Va primi o decizie pe formula de calcul, iar după aceea mica recalcularea care au beneficiat de aceste sporuri. Nu toți au avut asta in termen de 6 luni de zile cu caracter nepermanent. Este o noutate, s-a datorat contribuție de asigurări sociale. Prin ordin de președinte am stabilit noul formular de pensionare, zilele astea îl publicam în MO. Suntem in linie dreapta, avem grafic strâns, știm ce avem de făcut. In septembrie o să își primească pensiile. Mai întâi deciziile, apoi taloanele și in septembrie își primesc deja pensiile, pe noua lege”, a anunțat Daniel Baciu pentru România Tv.

Modificări pensii diaspora

Imagine reprezentativă pentru un pensionar.

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Maria Dragomiroiu, mărturisiri cutremurătoare despre momentul în care a fost la un pas să își piardă viața, după ce a ațipit la volan: „Când am deschis ochii, în fața mea era un pom.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce surpriză i-a pregătit Victor Cornea Andreei Bălan de ziua ei de naștere: ”La mulți ani, centrul Universului meu!”- radioimpuls.ro

Citește și: Ce pensie ar putea avea Klaus Iohannis, după ce a renunțat la catedra de profesor? Suma lunară pe care ar urma să o încaseze este colosală

Tot el a spus că speră ca termenele să fie respectate.

Știre în curs de actualizare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si