Ce nume se sărbătoresc de Sf. Ilie 2022? Pe 20 iulie este sărbătoare mare în Biserica Ortodox. Iată ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ilie și cui urăm „La mulți ani!” în această zi!

Peste 153.000 de români își serbează onomastica de Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. Dintre cei 153.353 de români aniversați de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, 113.355 sunt bărbați, iar 39.998 sunt femei. 

nume sf ilie

Ce nume se sărbătoresc pe 20 iulie, de Sf. Ilie?

Ce nume se sărbătoresc de Sf. Ilie 2022?

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, respectiv 107.506, poartă numele de Ilie, alţi 3.270 – Iliuţă, iar 2.191 – Lică. De asemenea, 278 de bărbaţi se numesc Eliade, 85 – Ilieş şi alţi 15 – Iliuş. Statisticilor puse la dispoziţie de structura specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, arată că majoritatea femeilor, respectiv, 14.343, poartă numele Ilinca, iar 10.514 – numele Liana. Acestora li se adaugă 5.554 de femei care poartă numele de Lia, 4.658 – Iliana şi alte 1.761 răspund la numele Lica. La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul.

Citeste si: Pe ce dată se sărbătoreşte Sf. Ilie în 2022?

Iată ce nume se vor sărbători pe 20 iulie:

  • Ilie
  • Iliuţă
  • Lică
  • Eliade
  • Ilieş
  • Iliuş
  • Ilinca
  • Liana
  • Lia
  • Iulia
  • Iliana
  • Ilinca
  • Iuliana

Sf. Ilie 2022: tradiții și obiceiuri

Se spune că în pe timp de secetă, Sfântul Ilie a salvat de la moarte poporul din Israel. El a trăit în Regatul de Nord al Israelului, care la acel moment se afla sub domnia regelui Ahab.

În tradiția populară se mai spune că, Sfântul Ilie mână un car de foc în timpul furtunilor și trimite fulgere și tunete în special către cei păcătoși. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

nume sf ilie

Ce nume se sărbătoresc pe 20 iulie, de Sf. Ilie?

Mai mult, în ajunul zilei, când este sărbătorit   Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Iar dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Astfel, dacă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

Citeste si: Sf. Ilie 2022: Ce tradiţii se respectă în această zi sfântă?

În trecut, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot de Sfântul Ilie, erau adunate plantele pentru vrăji şi farmece.

De Sfântul Ilie, femeile, aducea busuioc la biserică, pentru a fi sfințit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor făceau bube în gură.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

În această zi, se duc mere la biserică și se dau de pomană pentru cei trecuți la cele veșnice, deoarece până în această zi, nu se cade nimănui a mânca din ele, căci trebuie întâi să se dea de sufletul morților. Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă mere până-n această zi.

Se mai spune că până la sărbătoarea de   Sfântul Ilie   nu este bine să se scuture merele și nici nu se bat unele de altele, căci pot veni furtuni mari, tunete, fulgere și piatră. E considerat belșug să scuturi mărul în ziua de Sf. Ilie. (Sursa: Mitologie Românească).

Din bătrâni se mai crede ca dacă va tuna în ziua de Sf. Ilie, vor seca alunele și toate poamele vor fi viermănoase. De ziua lui, Sfântul Ilie umblă să trăznească dracii. În această zi l-a lovit așa de rău pe Tartorul dracilor, încât i-a scos un ochii. De atunci se spune că sunt bani de aur pe Pământ, căci ochiul căzând pe jos, s-a prefăcut în ban de aur.

Citeste si: Calendar ortodox 8 iulie 2022. Ce sărbătoare este vineri?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si