Ce pățești dacă ieși din casă în perioada în care ești carantinat din cauza COVID-19

Cei care sunt testați pozitiv cu COVID-19 sunt obligați să intre în carantină timp de 14 zile, fie ei vaccinați sau nu. Află ce se  întâmplă în cazul în care părăsești carantina impusă de către DSP.

Author: Andreea Bolocan Monday 04 October 2021 , 18:00

Carantină dublată, dacă părăsești locuința

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În cazul persoanele infectate cu coronavirus sau care au fost contacte directe cu persoane bolnave de COVID-19 și se află izolate la domiciliu ca măsură de prevenire a

răspândirii virusului, în cazul în care părăsesc locația fără aprobare sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază. Aceste persoane vor fi considerate ca fiind cu risc crescut de contagiozitate.

Carantina va fi dublată dacă părăsești locația

Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile . De reținut este faptul că aceste măsuri dispuse nu înlătură răspunderea contravențională sau penală.

Citeste si: Restricţii octombrie 2021: Lista completă a măsurile pentru vaccinaţi şi nevaccinaţi în funcţie de rata de infectare

Decizia de carantinare poate fi contestată în termenele și condițiile prevăzute de Legea nr. 136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății public în situații de risc epidemiologic și biologic, la instanțele de contencios.

Sancționare contravențională și penală în cazul nerespectării carantinei

Nerespectarea măsurii de carantinare dispuse de către DSP atrage după sine sancționarea contravențională sau penală, după caz.

Astfel, primesc decizie de carantinare persoanele confirmate cu Covid-19, precum și persoanele contact direct un caz confirmat pozitiv cu Covid-19, pentru împiedicarea răspândirii unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.

Carantină dublată, dacă părăsești locuința

[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea, intră în carantină persoanele care se întorc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu.

La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

Citeste si: VIDEO|Lista restricțiilor în localitățile unde incidența cazurilor COVID-19 a depășit 6 la mie

De asemenea, pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Cine este exceptat de la măsura carantinării

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, care sosesc în țară din zonele de risc epidemiologic intră în carantină pentru o perioadă similară cu cea a persoanelor adulte care îi însoțesc (10 zile) dar sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, scris Observator.ro.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Prognoza meteo ANM duminică, 26 iunie 2022.  Cum e vremea în România Prognoza meteo ANM duminică, 26 iunie 2022. Cum e vremea în România
kfetele.ro
Prețuri Untold și Neversea. Cât costă patru zile de distracție Prețuri Untold și Neversea. Cât costă patru zile de distracție
spotmedia.ro
Momentul în care Patriarhul Kiril cade lat în biserică (Video) Momentul în care Patriarhul Kiril cade lat în biserică (Video)
spotmedia.ro
Insula din Grecia potrivită și pentru vacanțe romantice, și pentru familii cu copii: Ce... Insula din Grecia potrivită și pentru vacanțe romantice, și pentru familii cu copii: Ce poți face în Zakynthos (Galerie foto)
b1.ro
Șoferii români, ținta polițiștilor bulgari. Modul în care îți poți lua o țeapă pe... Șoferii români, ținta polițiștilor bulgari. Modul în care îți poți lua o țeapă pe drumurile din Bulgaria
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Află cât mai ai de trăit. Totul durează 10 secunde Află cât mai ai de trăit. Totul durează 10 secunde
doctorulzilei.net
Degetele tale arată AȘA? Poate fi vorba de un simptom al unei boli periculoase Degetele tale arată AȘA? Poate fi vorba de un simptom al unei boli periculoase
romaniatv.ro
Este alertă mondială! Belarus se alatură Rusiei, atac masiv cu rachete spre Kiev Este alertă mondială! Belarus se alatură Rusiei, atac masiv cu rachete spre Kiev
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si