Ce prețuri au testele rapide antigen SARS CoV-2 în România

Preţul unui test rapid antigen SARS-CoV-2, pentru autotestare, care se poate achiziționa online în România variază între 30 lei şi 68 lei, similar cu prețurile întâlnite și în alte țări europene, arată o analiză a Consiliului Concurenţei, remisă, luni, potrivit Agerpres.

Author: Alina Raducu luni 25 ianuarie 2021 , 15:15

Ce prețuri au testele rapide antigen SARS CoV-2 în România
Ce prețuri au testele rapide antigen SARS CoV-2 în România
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Acest test antigen reprezintă este cel mai nou tip de testare şi, în prezent, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19.

Testul acesta detectează antigeni, și anume partea de virus pe care sistemul imunitar o recunoaşte. Testele rapide antigen SARS-CoV-2 pentru autotestare sunt introduse pe piaţă cu implicarea unui organism care evaluează conformitatea acestor produse.

Persoanele fizice pot achiziţiona online truse (kit-uri) care conţin două, cinci, 20 sau 25 de teste rapide

Așadar, în funcţie de platforma online de pe care este achiziţionată, o trusă care conţine două teste rapide poate costa între 80 lei şi 136 lei, iar cea cu cinci teste între 158 lei şi 209 lei.

De asemenea, trusele cu câte 20 de teste rapide pentru detectarea COVID 19, preţurile acestora variază între 600 lei şi 1.000

lei.

Aceste teste rapide antigen SARS-CoV-2 se pot comercializa la preţuri similare şi în alte state europene. De exemplu, în Germania un kit cu 20 de teste costă între 170 euro (827,9 lei) şi 190 euro (925 lei), în Franţa între 132 euro (642,8 lei) şi 142 euro (691,54 lei), în Italia -224 euro (1.090,8 lei), în Austria 115 euro (560 lei), în timp ce în Polonia costă 132 euro (642,8 lei).

Când se recomandă folosirea testelor antigenice rapide

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă utilizarea testelor antigenice rapide, în particular, atunci când testele RT-PCR sunt temporar indisponibile, se mai precizează în comunicatul transmis de autoritatea de concurenţă.

Totodată, OMS recomandă folosirea testelor rapide care îndeplinesc anumite cerinţe: performanţă, respectiv sensibilitate > 80% şi specificitate > 97%. Cea mai mare parte a testelor antigenice rapide disponibile în prezent indică o sensibilitate mai mică în comparaţie cu testele RT-PCR.

Însă, testele antigenice rapide pot avea un avantaj semnificativ faţă de celelalte teste precum RT-PCR având în vedere simplitatea echipamentului necesar, preţul şi rapiditatea obţinerii rezultatelor, nu este nevoie de personal calificat, ceea ce contribuie la atenuarea presiunii asupra sistemelor de sănătate.

În ceea ce priveşte testele rapide pentru identificarea anticorpilor SARS-CoV-2, IgG/IgM, acestea pot fi achiziţionate de pe platformele online, preţul mediu fiind de 39,21 lei. Preţul unui kit care conţine 25 de teste variază între 401,6 lei şi 1.100 lei.

Anticorpii IgG indică dacă o persoană a avut COVID-19 şi a dezvoltat anticorpi. Anticorpii IgG apar în organism mai târziu şi se menţin pe o perioadă mai lungă.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 25 ianuarie. Câte cazuri de infectări cu COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în România

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si