Ce revendicări au profesorii care se afla în grevă. Este a treia zi de grevă generală din educație

Ce revendicări au profesorii care se afla în grevă. Pe data de 22 mai, în România s-a început o grevă generală, prin care profesorii revendică, în principal, majorarea salariilor din învățământ.

Author: Alexandra Bercea miercuri 24 mai 2023 , 20:21

Ce revendicări au profesorii care se afla în grevă. Este a treia zi de grevă generală a profesorilor

Ce revendicări au profesorii care se afla în grevă. Este a treia zi de grevă generală a profesorilor

[Sursa foto: fotojet]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ce revendicări au profesorii care se afla în grevă. Ultima grevă generală din educație a avut loc în 2005.

Aceasta a durat trei săptămâni.

Principalele revendicări ale profesorilor aflați în grevă

Ce revendicări au profesorii care se afla în grevă. Este a treia zi de grevă generală a profesorilor

Ce revendicări au profesorii care se afla în grevă. Este a treia zi de grevă generală a profesorilor

În ceea ce privește greva generală, principalele revendicări sunt: majorarea salariilor personalului din învățământ, în raport cu importanța socială a muncii prestate. Se pleacă de la principiul că salariul unu profesor debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. Sindicatele din învățământ cer ca salariul pentru profesorii debutanți să fie de 4000 de lei net, iar cei aflați la final de carieră să aibă aproximativ 7000 lei net lunar.

Citește și: Grevă educație 2023. Anunț important despre examenul de Evaluare Națională clasa a VI-a. Ce trebuie să știe elevii?

De asemenea, profesorii au revendicat instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației. Mai mult de atât, aceștia revendică plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, dar și acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile.

,,Dacă lucrurile trenează, oamenii se vor muta în stradă''

Ce revendicări au profesorii care se afla în grevă. Este a treia zi de grevă generală a profesorilor

Ce revendicări au profesorii care se afla în grevă. Este a treia zi de grevă generală a profesorilor

Peste 150.000 de profesori, dar și peste 70.000 de angajați care fac parte din personalul didactic auxiliar și nedidactic, continuă și miercuri a treia zi de grevă generală.

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat pentru Libertatea că profesorii pregătesc proteste în mai multe orașe, iar joi, 25 mai, sunt așteptați 15.000 de manifestanți în București. „Am avertizat că, dacă lucrurile trenează, oamenii se vor muta în stradă. Vor fi proteste în mai multe județe, inclusiv în București.

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Citeste si: „Din păcate” Ce a spus mama lui Smiley despre Gina Pistol, chiar în ziua nunții! Puțini știau- wowbiz.ro

Mâine (n.r. – miercuri, 24 mai) se așteaptă proteste în Iași, Neamț, Vaslui, Buzău. Vor lua amploare protestele profesorilor. Pentru București, deja am făcut demersuri ca să avem actele în regulă. Am cerut aprobare la Primăria Capitalei. Ne așteptăm la aproximativ 15.000 de oameni”, a declarat sindicalistul. De asemenea, acesta a  adăugat faptul că „este greu de spus cât va dura greva” și că „este posibil să se prelungească până la finalul anului școlar”.

Mulți elevi și părinți se întreabă care este situația cu privire la desfășurarea examenelor naționale din acest an. Potrivit liderilor sindicatelor din educație, nu au o soluție pentru examenele naționale și pentru încheierea mediilor elevilor.

Atunci când au fost întrebați de situația privind încheierea anului școlar și a examenelor naționale, sindicaliștii au declarat că la această întrebare trebuie să vină cu un răspuns Guvernul. Mai mult decât atât, atunci când au fost întrebați dacă elevii vor avea la final de an mediile încheiate, răspunsul lor a fost: „Rămâne de văzut“.   

În ceea ce privește desfășurarea Evaluării Naționale pentru clasa a-VI-a, aceasta a fost amânată pentru săptămâna viitoare, pe data de 30 și 31 mai. Examenul va fi susținut doar în cazul în care cursurile vor fi reluate până atunci.

Premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit cu reprezentanţi ai părinţilor şi elevilor.

Prim-ministrul le-ar fi spus faptul că nu pot fi remediate problemele acumulate în 30 de ani.

"Problemele pe termen scurt nu au primit răspunsul cuvenit, că nu sunt bani. În acest ritm, nu văd sfârşitul grevei. Sunt om cu experienţă şi cred că vom avea săptămâni de grevă", a declarat Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei "Alma mater".

Citeste si: „L-am iubit foarte mult, cu toată umilința pe care mi-a dat-o.” Vica Blochina a spus adevărul despre relația pe care a avut-o cu Victor Pițurcă- kfetele.ro

Citeste si: O nouă victorie pentru David Popovici! „Sunt foarte mulţumit de rezultat”. Ce note a obținut sportivul la examenul de Bacalaureat?- radioimpuls.ro

Mai mult decât atât, joi va fi organizat un miting în Bucureşti.

Citește și: Grevă profesori 2023. Care au fost cele mai mari greve din istoria învățământului românesc?

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si