Grevă profesori 2023. În ce județe din țară protestează angajații din educație?
Grevă profesori 2023. Greva generală a profesorilor a început pe data de 22 mai 2023. Peste 150.000 de profesori, dar și peste 70.000 de angajați care fac parte din personalul didactic auxiliar și nedidactic, continuă și miercuri a treia zi de grevă generală.
Grevă profesori 2023. În țara noastră, greva generală din educație a ajuns în a treia zi. Toate negocierile care au avut loc până în prezent cu Executivul au eșuat.
În ce județe din țară protestează angajații din educație?
„Este posibil ca greva să se prelungească până la finalul anului școlar”
Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat pentru Libertatea că profesorii pregătesc proteste în mai multe orașe, iar joi, 25 mai, sunt așteptați 15.000 de manifestanți în București. „Am avertizat că, dacă lucrurile trenează, oamenii se vor muta în stradă. Vor fi proteste în mai multe județe, inclusiv în București. Mâine (n.r. – miercuri, 24 mai) se așteaptă proteste în Iași, Neamț, Vaslui, Buzău.
Vor lua amploare protestele profesorilor. Pentru București, deja am făcut demersuri ca să avem actele în regulă. Am cerut aprobare la Primăria Capitalei. Ne așteptăm la aproximativ 15.000 de oameni”, a declarat sindicalistul. De asemenea, acesta a adăugat faptul că „este greu de spus cât va dura greva” și că „este posibil să se prelungească până la finalul anului școlar”.
Scenarile sumbre în cazul în care nu se ajunge la un numitor comun
Elevii de clasa a-XII-a, dar și cei de clasa a-VIII-a sunt îngrijorați în acest moment cu privire la situația exemenelor naționale. Nu știu care va fi situația și dacă vor putea susține examenele.
În cazul în care profesorii și Guvernul nu ajung la un numitor comun, acest lucru nu va face decât să prelungească întreruperea cursurilor și a examenelor. Elevii și studenții ar fi afectați în acest sens.
Acest lucru ar putea crea un gol în educație, punând în pericol progresul academic al elevilor și al studenților.
De asemenea, aceste tensiuni pot duce către scăderea calității educației. Absența cadrelor didactice poate duce la diminuarea calității educației.
Prelungirea grevei ar putea crea tensiuni sociale semnificative între Guvern, profesori și părinți. Aceste nemulțumiri din partea diferitelor părți implicate contribuie la înrăutățirea relațiilor dintre acestea.
Mai mult decât atât, continuarea grevei poate avea un impact economic negativ. Părinții ar fi nevoiți să își ia liber de la serviciu, pentru a putea să își supravegheze copiii. Acest lucru ar putea duce către dificultăți financiare. De asemenea, absența profesorilor poate avea un impact asupra performanței economice a țării pe termen lung, prin scăderea calificărilor.