
1 din 4 | Ce se mănâncă de Rusalii?

2 din 4 | Ce să mănâncă de Rusalii 2022? Tradiţia de mult uitată

3 din 4 | Ce să mănâncă de Rusalii 2022? Tradiţia de mult uitată

4 din 4 | Ce să mănâncă de Rusalii 2022? Tradiţia de mult uitată
Rusalii 2022. Rusaliile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. Sărbătoarea Rusaliilor marchează încheierea sărbătorilor pascale creștin-ortodoxe.
Rusalii 2022. În religia ortodoxă sărbătoarea Rusaliilor este ziua în care Duhul Sfânt îi înalță pe Apostolii lui Dumnezeu și le dăruiește acestora harul de a împrăștia învățăturile divine prin toată lumea. Iată ce se mănâncă de Rusalii!
Tradiții de Rusalii
Zilele de Rusalii au la bază o mulțime de obiceiuri și tradiții transmise din moși-strămoși, multe dintre acestea se mai păstrează și în zilele noastre:
„Dansul Călușarilor” este un obicei străvechi ce se practică de Rusalii, acesta este un joc ce binecuvântează satul, aducând sănătate și noroc în gospodăriile oamenilor. Se trage din zona Olteniei și presupune ca feciorii din sat să meargă din casă în casă pentru a alunga spiritele rele și necazurile. Pentru prestația lor, călușarii sunt răsplătiți de locuitori cu frunze de pelin și nuc, usturoi, apă, sare și uneori chiar cu bani sau băutură;
„Purtarea frunzelor” este o tradiție la români ce presupune ca în ziua Rusaliilor oamenii să își pună în sân leuștean, usturoi sau pelin pentru a fi ocoliți de spiritele rele;
Citeste si: Pandişpan cu căpşuni: Reţeta veche de acum 100 de ani
„Împănatul boului” este un obicei care își are originile în Ardeal și presupune decorarea cu flori a unui bou, urmând ca acesta să fie lăsat să se plimbe de unul singur pe străzile satului.
Când ajunge în fața bisericii localității, preotul sfințește animalul și apoi oferă de băut persoanelor care au participat la acest eveniment. Tradiția spune că după ce boul va fi eliberat, o fată trebuie să-l prindă și să-l îmblânzească, apoi să înconjoare masa din biserică de trei ori. În bătrâni se zice că tânăra care reușește să ducă la bun sfârșit această misiune se va căsători în scurt timp;„Udatul nevestelor” reprezintă un alt obicei practicat în Ardeal, care presupune ca femeile din sat să fie stropite cu apă de bărbați pentru a rămâne frumoase și sănătoase tot anul.
Ce se mănâncă de Rusalii?
Potrivit tradiției, există trei preparate care nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare din zilele de Rusalii. Iată care sunt acestea și cum se gătesc corect!
Sărmăluțe în voi de viță
Ingrediente:
- 1 kg carne de porc și vită
- foi de viță
- sare
- piper
- 50-75 gr orez cu bob rotund
- 2 cepe roșii
- 50 ml ulei
- 2 legături de mărar
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 legătură de leuștean
- 800 gr bulion de roșii
Mod de preparare:
Începeți prin a opări foile de viță în apă clocotită cu sare și apoi lăsați-le la scurs. Se curăță ceapa, se toacă solzișori și se pune la călit. Adăugați orezul și amestecați până când compoziția începe să înflorească. Când s-a răcit adăugați verdeața tocată, carnea și condimentele după gust, amestecați bine compoziția și apoi puteți începe să înfășurați sarmalele în foile de viță. Se așează în oală, se adaugă bulion, se completează cu apă și apoi se pun la fiert pentru aproximativ o oră și jumătate, la foc mic.
Citeste si: Rețete la vedere în restaurant
Ciorbă de verdețuri cu legume și smântână
Ingrediente :
- 600 gr spanac,
- 600 grame salata verde,
- 1 legătură ceapă verde,
- 1 legătură usturoi,
- 1 lingură plină cu făină,
- 3 linguri ulei,
- 1 legătură mărar,
- 100 ml smântâna pentru gătit 32% grăsime,
- 700 ml apă, 500 ml lapte, 1 gălbenuș de ou, sare, piper-după gust, lămâie pentru servit.
Mod de preparare:
Spălați bine legumele. Într-o cratiță mare adăugați trei litri de apă la fiert, iar după primul clocot puneți spanacul și salata verde și le lăsați timp de trei minute. Le transferați după într-un vas cu apă rece și le lăsați la scurs.
Într-o cratiță puneți ulei la încins și adăugați ceapa și usturoiul și le gătiți până când se înmoaie. Puneți făina și amestecați, iar apoi adăugați și laptele călduț. Lăsați totul la fiert până când verdețurile sunt aproape fierte. Tocați mărunt salata și spanacul și le puneți în compoziția de lapte. Adăugați apă și continuați să le lăsați la fiert până când verdețurile sunt fierte în totalitate. Adăugați condimente după gust. Este foarte important să nu uitați de smântâna cu gălbenuș de ou pe care să o adăugați la ciorbă. Cei care preferă pot pune și mărar tocat.
Tocană de legume de vară
Ingrediente:
- 3-4 roșii mari
- 1 ceapă
- 1 dovlecel
- 1 ardei
- 1 morcov
- 1 vânată
- sare
- piper
- pătrunjel
- ardei iute
Citeste si: Rețetele bunicilor, mereu la modă
Mod de preparare:
Tocați mărunt ceapa și morcovul și căliți-le în puțin ulei. Când ceapa capătă o culoare aurie puteți pune și ardeiul tăiat cubulețe, iar apoi roșiile pe care le pasați și decojiți înainte de a le pune. Puneți condimente după gust, iar doritorii pot adăuga și un ardei iute. Acoperiți vasul și lăsați la loc mic timp de 20 de minute când mai amestecați din când în când.
Puneți vinetele și dovleceii și lăsați totul pentru alte 5-10 minute pe foc. După ce ați oprit focul puteți adăuga pătrunjel tocat. Este bine ca vasul să fie lăsat acoperit până când preparatul va fi consumat.
Citeste si: Ciorbă de roşii ca la bunica: Reţeta delicioasă de primăvară
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, specializarea Jurnalism și a urmat cursurile unui masterat în Resurse Umane.
A fost atrasă din timpul liceului de domeniul jurnalistic, motiv pentru care încă de pe băncile facultății a trecut prin redacțiile unor publicații și posturi de televiziune.
Și-a început cariera în presă în anul 2021 ca redactor pentru site-ul stirilekanald.ro, unde se află și astăzi și unde pune în practică pasiunea pentru jurnalism.