Pe 10 noiembrie, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici și a Sfinților Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart, toți aceștia facând parte din cei 70 de apostoli. În această zi, se face și pomenirea Sfantului Mucenic Orest, un martir din timpul împăratului Diocletian.

Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici

Sfântul Visarion a trăit în secolul al XIV-lea și a fost un monah dedicat care a viețuit în Mănăstirea Lainici din județul Gorj.

Acesta a fost cunoscut pentru viața sa de nevoință, rugăciune și pentru faptele sale de mare evlavie. Sfântul Visarion este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din istoria monahală a Țării Românești și este un simbol al nevoinței și al răbdării în fața chinurilor. Prin jertfa sa și dragostea sa față de Dumnezeu, a devenit un exemplu pentru toți credincioșii, mai ales pentru monahii din Mănăstirea Lainici.

Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart

Acești sfinți fac parte din grupul celor 70 de apostoli ai lui Hristos, care au fost trimiși în misiune pentru a propovădui Evanghelia.

Rodion și Olimp au suferit moarte martirică în timpul împăratului Nero, în cetatea Roma. Ei au fost martirizați pentru credința lor în Hristos și au rămas un simbol al curajului în fața persecuțiilor.

Erast, care a fost iconom al Bisericii din Ierusalim și episcop al Paneadei (un oraș din Palestina), este cunoscut pentru misiunea sa de răspândire a credinței și pentru viața sa de rugăciune și învățătură. El este menționat de Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani, ca fiind un ajutor deosebit în lucrarea apostolică.

Sosipatru a fost episcop la Iconiu și este, de asemenea, pomenit de Apostolul Pavel în Epistola către Romani.

Deși viața sa nu este detaliată în mod amplu în scrierile biblice, el a fost un slujitor important al Bisericii primare și un martor al învățăturilor lui Hristos.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Toni Greblă, întrebat despre imaginile în care apare alături de omul lui Călin Georgescu: „Întrebați porcul”- antena3.ro

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis: ”Am avut o discuție aprofundată cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”- stirileprotv.ro

Cuart a fost episcop al cetății Beirutului și a suferit pentru credința în Hristos. El a fost cunoscut pentru curajul său în fața persecuțiilor și pentru faptul că a botezat mulți elini, conducându-i pe aceștia la credința creștină. A fost un martir care a dat mărturie pentru Hristos până la sfârșitul vieții sale.

Calendar ortodox noiembrie 2024

Calendar ortodox noiembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Romana]

Citește și: Pe ce dată este Sfântul Stelian în 2024?

Sfântul Mucenic Orest

Sfântul Orest a trăit în timpul împăratului Diocletian, o perioadă în care creștinii erau persecutați din cauza credinței lor. Orest a fost prins de guvernatorul Maximin și a fost supus la torturi groaznice pentru a-l forța să aducă jertfe idolilor. Dar, cu o mare putere de mărturisire, Sfântul Orest a refuzat să se închine idolilor, spunându-i guvernatorului că aceștia nu sunt zeii adevărați, ci doar făcuți de mâini omenești și incapabili să ajute pe cineva.

Chinurile la care a fost supus au fost cumplite: a fost bătut cu unelte de tortură, schimbându-se patruzeci de soldați, iar uneltele s-au rupt de atâtea ori încât trupul său era plin de răni. Dar, în ciuda acestora, Sfântul Orest nu s-a lepădat de credința sa și a cerut ajutorul lui Dumnezeu. Într-un moment de revelație, prin voința divină, idolii din templu au căzut, iar în fața acestei minuni, toți cei prezenți au fugit înspăimântați.

Citește și: 24 decembrie 2024: Este sau nu zi liberă legală de la stat?

Citeste si: Este interzis ca bradul de Crăciun să fie transportat cu mașina! Care este amenda pe care șoferii o primesc, dacă nu respectă această regulă- kfetele.ro

Citeste si: Adevărul despre iubirea dintre Maia Morgenstern și Claudiu Istodor! De ce au fost despărțiți timp de 21 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Un „obiect luminos” bizar care a apărut pe cer sâmbătă provoacă nelinişte în Iran- antena3.ro

Totuși, torturile au continuat, iar Sfântul Orest a fost închis timp de șapte zile fără hrană sau apă. A fost supus unor chinuri și mai mari, iar în cele din urmă, a murit, dându-și viața pentru Hristos.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si