Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 12 februarie 2025?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 12 februarie 2025!

Pe data de 12 februarie 2025, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Meletie al Antiohiei, un mare apărător al dreptei credințe în fața ereziei ariene. Acesta a rămas încununat în istoria creştină drept un pilon al ortodoxiei și un model de răbdare şi sfinţenie.

Cine a fost Sfântul Meletie?

Sfântul Meletie s-a născut în Armenia și, de mic copil, a fost educat în spiritul credinței creștine.

Datorită vieții sale virtuoase, a fost ales episcop al cetății Sevastia, iar mai apoi a devenit Arhiepiscop al Antiohiei, în timpul domniei împăratului Constantin al II-lea (337-340).

De trei ori a fost izgonit și exilat din scaunul său arhieresc de către adepții ereziei ariene, care negau divinitatea Fiului lui Dumnezeu. Cu toate acestea, Sfântul Meletie a continuat să propovăduiască dreapta credință, suferind cu răbdare toate prigonirile.

Citește și: Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2025

Rolul Sfântului Meletie la Sinodul al II-lea Ecumenic

Un moment de referință din viața sa a fost participarea la Sinodul al II-lea Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381. Acolo, împăratul Teodosie i-a acordat o mare cinste, iar Dumnezeu a săvârșit o minune prin el. Pe când explica dogma Sfintei Treimi folosindu-și mâna pentru a simboliza unitatea şi trinitatea lui Dumnezeu, o văpaie luminoasă a ieșit din palma sa, ceea ce a rămas ca un semn divin al adevărului

credinței ortodoxe.

Tot la acest Sinod, Sfântul Meletie l-a confirmat pe Sfântul Grigorie Teologul ca patriarh al Constantinopolului şi a avut o influență semnificativă asupra altor mari sfinți ai Bisericii. El l-a hirotonit diacon pe Sfântul Vasile cel Mare şi l-a botezat pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Calendar ortodox februarie 2025

Calendar ortodox februarie 2025

(sursa foto: patriarhia.ro)

Citește și: Pe ce dată pică Sâmbăta Sfântului Teodor în 2025?

Trecerea la cele veşnice

Chiar în timpul Sinodului, Sfântul Meletie s-a îmbronăvit și a trecut la cele veșnice. Trupul său a fost mutat ulterior la Antiohia, unde a fost cinstit cu mare evlavie de către credincioși.

Sfântul Meletie este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz, datorită unui episod din timpul slujirii sale. Când predica despre Sfânta Treime în biserica din Antiohia, un arhidiacon arian i-a astupat gura cu mâna, încercând să-l reducă la tăcere.

Nevrând să fie oprit, Sfântul Meletie a explicat prin semne dogma Treimii: a arătat trei degete pentru fiecare dintre cele trei Persoane şi apoi a unit degetele, simbolizând unitatea lor. Acest gest a rămas până astăzi în limbajul mimico-gestual folosit de persoanele cu deficiențe de auz pentru a reprezenta Sfânta Treime.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...