În fiecare an, pe data de 12 mai creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul. Acesta este unul dintre cei mai tineri sfinți români care la numai 18 ani primește cununa muceniciei.

Cine a fost acest sfânt?

De asemenea, Sfântul Ioan Valahul este cunoscut ca fiind ocrotitorul copiilor, dar și cel mai dă sfaturi tinerilor. El s-a născut într-o familie creștină în jurul anului 1644, în timpul stăpânirii bine-credinciosului domn Matei Basarab, scrie Creștin Ortodox. Această denumire de "Valahul" sugerează de fapt Țara Românească sau Valahia așa cum era cunoscută regiunea

în acele vremuri. 

Sărbătoare 12 mai 2024

Imagine reprezentativă pentru o icoană.

[Sursa foto: Colaj Captură Youtube & iStock]

Citește și: Se spală rufe azi, 10 mai 2024, în vinerea după Paște? Ce nu este bine să faci de Izvorul Tămăduirii?

Într-o zi, când acesta se afla pe drumul către Constantinopol, a fost cumpărat de una dintre căpeteniile soldaților turci.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cosmin, descalificat din „Casa iubirii”. Ștefania nu l-a lăsat să o atingă- wowbiz.ro

"Sunt stăpânul tău, te-am cumpărat cu aur și fac cu tine ce vreau!". "Ba- răspunde tânărul- stăpânul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sângele Lui și face cu mine ce trebuie!". Într-un final, Sfântul Ioan a reușit să îl omoare pe inamicul său, însă oștile turcești l-au legat în lanțuri și l-au dus la Constantinopol. Acolo, el a recunoscut totul în fața vizirului, însă decizia finală a stat în mâinile femeii celui ucis, care s-a îndrăgostit pe loc de acesta.

Aceasta ar fi vrut chiar să-l ia de soț, însă sfântul a refuzat, mai scrie sursa citată mai sus, iar el a sfârșit prin a fi decapitat. Se crede că trupul său ar fi fost aruncat în Bosfor.

"Curăția sufletului mi-o voi păstra și la legea ta nu voi trece; neîntinarea trupului o voi păzi și nu mă voi însoți cu tine!".

Sărbătoare 12 mai 2024

Imagine reprezentativă pentru o icoană.

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citește și: Rugăciune de Izvorul Tămăduirii: Aduce sănătate și noroc dacă o rostești pe data de 10 mai 2024

Conform cu  calendarul ortodox, creștinii care poartă numele de Ion, Ioana sau derivate ale acestora își pot serba ziua de nume în date de 7 ianuarie în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Botezătorul. Acest nume înseamnă "Dumnezeu este milostiv" și are rădăcini ebraice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si