Pe 18 iunie 2024, în Calendarul ortodox sunt sărbătoriți Sfinților Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul 

Calendarul ortodox 18 iunie 2024: Cine au fost Sfinților Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul?

În anul 73, sub domnia cezarului Adrian, persecuțiile împotriva creștinilor au atins un nou punct culminant. În această perioadă tulbure și plină de suferință, se ridică povestea eroică a Sfinților Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul, martiri ai credinței creștine, a căror viață și jertfă au inspirat generații întregi de credincioși.

Cezarul Adrian, cunoscut pentru politicile sale de expansiune și consolidare a Imperiului Roman, a continuat persecuțiile împotriva creștinilor, văzând în aceștia o amenințare la adresa ordinii și tradițiilor romane. În acest climat de frică și intoleranță, mulți creștini și-au găsit sfârșitul în moduri brutale și inumane.

Leontie, un comandant roman în orașul Tripoli din Fenicia, și-a trăit credința în taină, dar faptele și vorbele sale au început să răspândească vestea apartenenței sale la creștinism. Acest lucru nu a scăpat atenției cezarului Adrian, care a ordonat arestarea sa. Pentru a-și duce la îndeplinire porunca, Adrian a trimis un detașament militar condus de Ipatie.

Citește și: Moşii de vară 2024: Pe ce dată pică Sâmbăta Morţilor si ce este bine să dai de pomană de Moșii de Rusalii? Tradiția pentru Sâmbăta Rusaliilor

Pe drumul către Tripoli, Ipatie, conducătorul detașamentului, s-a îmbolnăvit grav, forțând oastea să se oprească.

Într-o noapte, un înger i s-a arătat lui Ipatie și i-a spus: "Dacă vrei să te faci bine, atunci strigă de trei ori cu glas mare, ridicându-ți privirea spre cer: 'Dumnezeule al lui Leontie, ajută-mi mie!'". Ipatie a povestit această vedenie soldaților săi, iar toți au strigat după cum le spusese îngerul. Minunea vindecării lui Ipatie i-a uimit pe mulți, dar mai ales pe un anume Teodul.

Impresionați de această minune, Ipatie și Teodul au decis să-l găsească pe Leontie înaintea celorlalți.

Când au ajuns în fața lui, Leontie le-a vorbit despre credința în Hristos cu atâta pasiune și claritate încât inimile lor s-au aprins de dragoste pentru Dumnezeu. În acel moment, un nor i-a umbrit și o rouă minunată s-a pogorât asupra lui Ipatie și Teodul. Aceasta a fost manifestarea Duhului Sfânt, care a botezat sufletele lor. Leontie le-a spus atunci: "Întru Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh."

Cezarul Adrian, necontenind să-i prigonească pe creștini, a aflat curând despre convertirea lui Ipatie și Teodul. Cei doi, împreună cu Leontie, au fost capturați și supuși unor torturi groaznice. Ipatie și Teodul au fost torturați și, în final, decapitați pentru credința lor. Leontie a îndurat torturi până când sufletul său s-a mutat la Domnul, rămânând statornic în credința sa până la sfârșit.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Calendar ortodox iunie 2024

Calendar ortodox iunie 2024

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Brâul Maicii Domnului, adus în Capitală. Eveniment religios major pentru credincioși

Pe 18 iunie 2024 în Calendarul Ortodox se mai face pomenirea: 

- Sfântului Mucenic Eterie;

- Icoanei Maicii Domnului Bogolubskaia;

- Cuviosului Erasm;

- Sfinților doi mucenici din Cipru;

Citeste si: Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul său au rămas blocați în pădure: „Am plecat prin pădure, pe jos, să căutăm o pensiune.”- kfetele.ro

Citeste si: Lora sare în apărarea Sânzianei Negru după scandalul de la Electric Castle: ”Bunul simț aruncat la gunoi este mai grav”- radioimpuls.ro

- Cuviosului Leontie, de la Mănăstirea Peșterile Kievului;

- Cuviosului Leontie, din sfânta Chinovie a Mănăstirii lui Dionisie, izvoratorul de mir;

- Soborul mai-marelui Arhistrateg Mihail;

Sursa: crestinortodox.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si