Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat este celebrat în fiecare an pe 24 mai. Acesta este pomenit cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Este considerat un mare făcător de minuni, atât în timpul vieții, cât și după moartea sa.

Pe parcursul timpului, Sf. Simeon a vrut să se apropie cât mai mult de cele sfinte, astfel că s-a refugiat la o mănăstire când era încă copil.

Ulterior, asceza acestuia a ajuns la un nivel impresionant, care îi uimea chiar și pe călugări.

sf simeon, sarbatori mai 2024, calendar crestin ortodox

Cine a fost Sfântul Cuvios Simeon?

[Sursa foto: doxologia.ro]

Minunile Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat

Moaștele Sfântului Cuvios Simeon din Muntele Minunat sunt păstrate și astăzi la Mănăstirea Neamț din județul Neamț, unde se spune că nu încetează să facă minuni petru cei care se închină la ele cu credință.

Legenda spune că Sfântului Cuvios Simeon din Muntele Minunat era un profet. Acesta a prevestit cucerirea Antiohiei de către Cosroe al Persiei, a avertizat despre mai multe calamități naționale. Tradiția bisericească amintește că Sfântul a vindecat-o pe fiica împăratului Iustinian și pe soția cunoscutului istoric Evagrie.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Unele istorisiri spun că, prin rugăciunile sale, l-a înviat din morți pe monahul Conon, bunul său prieten. În același timp se spune că l-a salvat pe un bărbat posedat de duhurile necurate.

Citește și: Pensionarii vor putea să-și calculeze singuri pensiile! Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul important

sf simeon, sarbatori mai 2024, calendar crestin ortodox

Rugăciunea Sf. Simeon 

[Sursa foto: doxologia.ro]

Rugăciunea Sfântului Simeon cel din Muntele Minunat

Stăpâne Doamne, Iisuse Hristoase, Cuvântul lui Dumnezeu, Cel fără de moarte, Ziditorul și Ocârmuitorul întregii făpturi, Fiule, Unule-Născut, care ai strălucit fără de ani din Tatăl și Același, neschimbat și neamestecat, precum știi, Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria, ca să izbăvești din robia vrăjmașului pe cei pe care i-ai zidit, Cel ce nu Te-ai despărțit de Tatăl și ai petrecut împreună cu noi, netrebnicii, lumina nepătimirii, stricătorul întunericului necunoștinței, strălucirea celor treze, bucuria ortodocșilor, dulceața îngerilor și a sufletelor, Cel ce ești frumusețea și dulceața fără de săturare, Cel ce ești poftit și dorit, bogăția cea covârșitoare a minții celei curate, care Te caută pe Tine, Cel din fire preabun, preaîndurat și preamilostiv, alungă de la mine, ticălosul, gândurile celor ce mă supără pe mine. Că Tu, cunoscătorule de inimi, Cel ce vezi cele ascunse ale mele, știi că sunt fără voia mea. Iartă-mi-le, Stăpâne al tuturor, și să nu-mi fie obișnuință spre păcat, ci, milostiv făcându-Te mie, trimite din scaunul cel sfânt al slavei Tale darul Tău, care să acopere neputința mea, a robului Tău celui netrebnic. Înțelepțește-mă și voi învăța poruncile Tale, ca să fiu viu. Vindecă rănile sufletului meu și luminează ochii cugetului meu, ca să înțeleg totdeauna iconomia care s-a făcut pentru mine. Și ce voi zice Ție, mai-înainte Cunoscătorule, Cel ce încerci inimile și rărunchii oamenilor?

Tu știi că inima mea însetează de Tine ca un pământ uscat, deci, Stăpâne Preabune, trimite-mi darul Tău ca să sature foamea și să adape setea mea.

Că după Tine doresc și însetez, Lumina adevărului și Dătătorul mântuirii. Pică, Doamne, o picătură a milei Tale, ca să se aprindă ca o văpaie inima mea și să mistuiască mărăcinii și ciulinii din ea, gândurile cele rele. Iar mintea mea ca o roabă să se facă, dorind și căutându-te numai pe Tine, Mântuitorul lumii. Izbăvește-mă, Doamne, de toți vrăjmașii cei nevăzuți care vânează sufletul meu și-mi dăruiește ca cealaltă vreme a vieții mele să o petrec în curăție și răbdare, bineplăcând Ție. Și după mulțimea îndurărilor Tale, dăruiește-mi iertare greșelilor mele celor din fiecare zi.

Citește și: Pensii mai mari cu până la 90% pentru o parte dintre români! Cine sunt bătrânii care primesc mai mulți bani din toamnă

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Așa, Stăpâne Preabune, ascultă rugăciunea mea și-mi dăruiește cererile inimii mele, ca să mă fac biserică a darului Tău. Și locuind el în mine, să-mi strângă cugetul meu ca un frâu, ca nu cumva rătăcind, să greșesc Ție și să nu fiu scos afară din lumina Ta. Că Ție Se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă, mulțumire și închinăciune înălțăm, împreună Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: pravila.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si