Pe 25 mai 2024, sâmbătă, în Biserica Ortodoxă se ține slujba dedicată celei de-A Treia Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Este slujbă cu cruce neagră în Calendarul Ortodox!

25 mai 2024> A Treia Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Calendar Ortodox 25 mai 2024: A Treia Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Pe data de 25 mai este sărbătorită A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, potrivit informațiilor transmise de crestinortodox.ro

Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, a poruncit să i se taie capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.

Citește și: Zile libere în luna iunie 2024. Cât durează minivacanța

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cosmin, descalificat din „Casa iubirii”. Ștefania nu l-a lăsat să o mai atingă- wowbiz.ro

Sfântul Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și lui Irod, să-i ceară acestuia capul Botezătorului drept răsplată.

Pentru că se temea că Sfântul Ioan Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod a dat ucenicilor doar trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia.

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa.

Tradiția spune că Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, a luat capul Sfântului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta este cea dintâi Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Citește și: Ce sărbători sunt în luna iunie 2024. Calendar ortodox pentru prima lună de vară

25 mai 2024> A Treia Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Citeste si: Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei doi concurenți: „Eu mă gândeam ca după ce se află chestia asta să încerc să plec acasă.”- kfetele.ro

Citeste si: Momente memorabile pe Arena Națională. Membrii trupei Coldplay, gest inedit pentru Babasha, în a doua seară de concert- VIDEO- radioimpuls.ro

Cea de-A Doua Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul îi este socotită unui proprietar bogat și slăvit care a crezut în Hristos, s-a lepădat de poziția socială și s-a făcut monah, luându-și numele de Inochentie. A dorit să își zidească o chilie, a săpat adânc și a descoperit un vas de lut în care se afla un cap, iar prin descoperire dumnezeiască a aflat că este al Sfântului Ioan Botezătorul. A cinstit cu evlavie sfintele moaște, apoi le-a îngropat la loc. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei, a luat Sfântului Ioan Botezătorul și l-a așezat în biserica din cetate. 

Cea de-A Treia Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc în timpul luptei împotriva sfintelor icoane. Capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol.

Troparul Sfântului Ioan Botezătorul, la prăznuirea celei de a treia aflări a cinstitului său cap

"Ca pe o dumnezeiască vistierie ascunsă în pământ, Hristos a descoperit capul tău nouă, Proorocule şi Înaintemergătorule; deci toţi adunându-ne întru aflarea lui, cu cântări de Dumnezeu grăitoare pe Mântuitorul lăudăm, Cel Ce ne mântuieşte pe noi din stricăciune cu rugăciunile tale".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si