Ce sărbătoare este pe 17 decembrie 2023 în calendarul ortodox? Biserica ortodoxă îi cinstește astăzi atât pe Sfântul Proroc Daniel, cât şi pe Sfinţii trei tineri Anania, Azaria şi Misail. 

Citește și: Pe ce dată pică Sfântul Daniel în Calendarul ortodox din decembrie 2023?

Luna decembrie adună cinstirea a trei sfinţi cu numele Daniel. Astfel, pe 11 decembrie îl sărbătorim pe Sfântul Daniil Stâlpnicul, pe 17 decembrie, pe Sfântul Prooroc Daniel, iar pe 18 decembrie, pe Sfântul Daniil Sihastrul. 

Pe lângă nume, cei trei sfinţi au în comun tăria cu care şi-au păstrat credinţa şi sacrificiul pe care l-au făcut în numele lui Dumnezeu.

Potrivit preoților ortodocși, ceea ce se observă cel mai bine din vieţile lor este darul proorociei, al clarviziunii cu care i-a înzestrat Dumnezeu.

Primul cronologic dintre cei trei este Sfântul Prooroc Daniel. Numele Daniel însemna, în evreieşte, „Dumnezeu este judecătorul meu“.

Sfântul Proroc Daniel, sărbătorit de creștinii ortodocși pe 17 decembrie 

Sfântul Proroc Daniel s-a născut cu mai mult de jumătate de secol înainte de Hristos, într-o familie de evrei de neam regesc.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În anul 606 î.H., când avea în jur de 16 ani, este luat în robie de către Nabucodonosor şi dus în Babilon, în prima etapă a conflictului iudeo-babilonian, în timpul regelui Ioachim.

Daniel a studiat aici limba caldeilor, cei care se ocupau cu astrologia, potrivit ziarului Lumina. Cei mai străluciţi urmau să devină sfătuitori la curtea regelui. 

Daniel a avut colegi de studiu alţi trei tineri evrei, Anania, Misael şi Azaria.

sarbatoare 17 decembrie

Ce sărbătoare este pe 17 decembrie 2023 în calendarul ortodox?

Daniel, aruncat în foc și în cușca cu lei

Daniel, alături de cei trei tineri, îşi asumă încă de la început rolul de păstrători ai credinţei monoteiste în Dumnezeul cel Adevărat.

Prizonierii refuză să mănânce din alimentele închinate idolilor, pentru a nu se întina şi a călca prescripţiile Legii mozaice.

Sunt pedepsiţi şi aruncaţi în foc, dar îngerul Domnului îi ajută. A urmat groapa cu lei, dar şi de data aceasta puterea lui Dumnezeu este mai mare decât cea a leilor.

Darul prorocului Daniel de a interpreta visele

Cu ajutorul lui Dumnezeu, Daniel a reuşit să tâlcuiască visele lui Nabucodonosor, care îi prevesteau sfârşitul.

Toate acestea îi aduc puterea, fiind numit al treilea în regat. În tradiţia iudaică se poate găsi părerea conform căreia Daniel ar fi fost cel care ar fi sfătuit pe regele perşilor, Cirus, cu privire la întoarcerea evreilor şi ar fi mijlocit pentru rezidirea templului de la Ierusalim.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

De Sfântul Prooroc Daniel se leagă şi o carte care se află în Vechiul Testament, care îi poartă numele.

Cine au fost Sfinții Anania, Azaria şi Misail

Tot pe 17 decembrie 2023, ortodocșii îi pomenește şi pe sfinţii trei tineri, prieteni ai lui Daniel, pe numele lor babiloniene Şadrac, Meşac şi Abed-Nego, care au fost pârâţi regelui Nabucodonosor că nu se închină idolilor din acea ţară.

Pentru aceasta ei au fost aruncaţi, ca pedeapsă, într-un cuptor de foc. Prin credinţa lor şi cu ajutorul lui Dumnezeu, cei trei tineri nu au păţit nimic, iar regele s-a încredinţat şi mai mult de fidelitatea lor, oferindu-le dregătorii mai înalte. 

Ce sărbători urmează pe finalul lunii decembrie 2023:

calendarul ortodox decembrie 2023

Ce sărbători mai sunt în calendarul ortodox în decembrie 2023

[Sursa foto: Patriarhia.ro]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si