Ce se dă de pomană pentru parastasul de 9 zile, 6 săptămâni și un an?
Ce se dă de pomană pentru parastasul de 9 zile, 6 săptămâni și un an? Atunci când moare cineva drag, românii obișnuiesc să pomenească la biserică prin diferite metode creștine. În afară de cunoscutele acatiste, creștinii aduc diferite produse și le dau de pomană persoanelor nevoiașe, în amintirea celor trecuți la cele sfinte.
Ce se dă de pomană pentru parastasul de 9 zile, 6 săptămâni și un an? Potrivit tradițiilor Bisericii Ortodoxe, morții se pomenesc prin slujbe cu rugăciuni la 3 zile după deces, 9 zile, iar mai apoi la 40 de zile, 3, 6 și 9 luni. De asemenea, pomenirea celor morți se mai face și la 1 de la moartea cuiva, iar apoi din an în an până când se împlinesc 7 ani.
Ce se dă de pomană pentru parastasul de 9 zile, 6 săptămâni și un an?
La pomana de 9 zile, 6 săptămâni și un an se fac slujbe ținute de un preot, unde mâncarea este sfințită, iar mai apoi se dă de pomană. Credincioșii aduc colivă, vin, prescuri, colaci, prosoape, lumânări, pahare și farfurii de unică folosință.
Familia persoanei decedate este cea care alege câte pachete va da de pomană. Unele pachete sunt date de pomană chiar în biserică, iar familia poate alege să dea de pomană și altor persoane.
Pentru a păstra vie amintirea celor decedați și ca să îi călăuzim drumul este bine să îi pomenim, deoarece acest proces creștin ajută la iertarea păcatelor pe care persoana decedată le-a săvârșit în viața de pe Pământ.
De asemenea, se presupune că dacă vorbești despre o persoană decedată în timp ce mănânci sau ai mâncare în mână și îți cade, acea persoană cere pomană.
Ce se dă de pomană de Sfinții Constantin și Elena?
În tradiția creștină, Sfinții Constantin și Elena sunt sărbătoriți la data de 21 mai. Cu ocazia acestei sărbători, se pot face donații sau se pot oferi diverse ajutoare celor aflați în nevoie, cum ar fi hrana sau îmbrăcămintea. De asemenea, este tradițional ca în această zi să se facă acte de caritate, cum ar fi ajutorarea bătrânilor sau a celor bolnavi.
În această zi se împart vase cu mâncare pentru cei apropiați, sau pentru persoanele nevoiașe.
Pomană se face de către rude, care pomenesc numele celor plecați dintre noi. Este bine să împărțim vase cu mâncare pentru cei apropiați sau pentru persoanele nevoiașe. Totodată, se pot împărți și pachete cu colaci, fructe și colivă.