Sf. Constantin și Elena 2023. Ce se dă de pomană în această zi? Este sărbătoare cu cruce roșie!
Sf. Constantin și Elena 2023. La data de 21 mai 2023, creștin-ortodocșii îi vor sărbători pe Sfinții Constantin și Elena. Iată ce trebuie să se dea de pomană în această zi!
Sf. Constantin și Elena 2023. În acest articol vă prezentăm cine au fost Sfinții Constantin și Elena, dar și ce trebuie să dea credincioșii de pomană în această zi sfântă!
Cine au fost Sfinții Constantin și Elena?
Sfinții Constantin și Elena sunt doi sfinți creștini, amândoi recunoscuți de Biserica Ortodoxă și de Biserica Catolică.
Constantin cel Mare a fost un împărat roman din secolul al IV-lea, care a domnit între anii 306-337.
El este cunoscut pentru convertirea sa la creștinism și pentru rolul său în promovarea religiei creștine în Imperiul Roman. Constantin a pus capăt persecuțiilor împotriva creștinilor și a emis Edictul de la Milan în anul 313, care a garantat libertatea de practicare a religiei creștine în întregul imperiu.
Sfânta Elena a fost mama împăratului Constantin cel Mare. Ea este cunoscută pentru că a făcut o călătorie la Ierusalim în secolul al IV-lea pentru a căuta locul unde a fost răstignit și înmormântat Isus Hristos.
După o lungă căutare, Sfânta Elena a descoperit crucea pe care a fost răstignit Isus și a început să promoveze cultul acesteia.
Cei doi sfinți sunt adesea sărbătoriți împreună în aceeași zi, pe 21 mai, întrucât Constantin cel Mare a jucat un rol important în promovarea creștinismului, iar Sfânta Elena este cunoscută pentru promovarea cultului Crucii.
În tradiția creștină, Sfinții Constantin și Elena sunt sărbătoriți la data de 21 mai. Cu ocazia acestei sărbători, se pot face donații sau se pot oferi diverse ajutoare celor aflați în nevoie, cum ar fi hrana sau îmbrăcămintea. De asemenea, este tradițional ca în această zi să se facă acte de caritate, cum ar fi ajutorarea bătrânilor sau a celor bolnavi.
În această zi se împart vase cu mâncare pentru cei apropiați, sau pentru persoanele nevoiașe.
Pomană se face de către rude, care pomenesc numele celor plecați dintre noi. Este bine să împărțim vase cu mâncare pentru cei apropiați sau pentru persoanele nevoiașe. Totodată, se pot împărți și pachete cu colaci, fructe și colivă.
Credincioșii ortodocși a căror rude au decedat, plătesc la biserică pomelnice care urmează a fi citite în timpul slujbei Sfintei Liturghii.
Rugăciune către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei ce sunteţi mai cinstiţi decât toţi împăraţii, aleşii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră, cu lacrimi vă rugăm: Daţi-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri; voi sunteţi mijlocitori Sfintei Treimi şi puteţi să ne ajutaţi nouă.
Auziţi-ne şi pe noi acum, alungaţi de la noi necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viaţă şi vindecaţi neputinţele noastre, tămăduiţi bolile noastre, potoliţi răutatea noastră, izgoniţi pe vrăjmaşii noştri văzuţi şi nevăzuţi. Daţi-ne nouă ca în pace şi în linişte să trăim; ajutaţi-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceţi milă cu noi acum, când cu frică şi cu umilinţă zicem către voi aşa: Bucuraţi-vă, părinţii creştinilor! Amin.