Ce se împarte de moşii de toamnă 2022Moşii de toamnă 2022 sau Sâmbăta Morţilor 2022  reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru români. Multă lume se întreabă când sunt Moşii de toamnă 2022 şi ce este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor. Vă oferim răspunsul la aceste două întrebări. 

Pe 29 octombrie 2022 sărbătorim Moșii de toamnă

În acest an, creștin ortodocșii prăznuiesc Moșii de Toamnă pe data de 29 octombrie.

Scopul acestei sărbători este pomenirea  celor dragi care nu mai sunt printre noi, dar pe care nu i-am uitat. 

În Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică cu colivă și pachete, acestea trebuie sfințite de către preot, iar apoi trebuie împărțite persoanelor nevoiașe în numele celor dragi care nu mai sunt printre noi.

Ce se împarte de moşii de toamnă 2022

În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Pentru că este o omenire a celor adormiți, în Ziua Morților sau de Moşii de toamnă, se prepară în primul rând colivă. Pe colivă se așează Sfânta Cruce. Aceasta se ornează cu bombonele colorate. Pe lângă coliva mare, la biserică este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânar. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.

Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.

Pe lângă acestea trebuie să mai avem tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente.

De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si