Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că 99% dintre dosarele recalculate au fost deja finalizate, iar verificările au fost făcute de câte trei ori pentru a nu apărea erori de calcul.

Citește și: Când sosesc primele taloane cu pensiile recalculate. Data la care pensionarii vor ști câți bani li se cuvin de la 1 septembrie

Cu toate acestea, fiind vorba de un proces uriaș de recalculare, care se aplică la aproximativ 5 milioane de pensii, este posibil să apară și anumite erori.

Ce se întâmplă în acest caz?

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de lege inițiat chiar de ministrul de resort care reglementează situațiile în care apar eventuale erori de calcul după 1 septembrie 2024.

Cine trebuie să restituie banii primiți în plus la pensie după 1 septembrie?

Vârstnicii care primesc mai mult bani dintr-o eroare de calcul a autorităților nu vor fi obligați sa-i restituie, se arată în proiectul de lege pus în transparență decizională.

După cum au precizat oficialii din Ministerul Muncii, recalcularea pensiilor va reduce inechitățile din sistem, dar e posibil să fie generate și anumite erori de calcul.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Sumele încasate necuvenit nu se vor recupera, se precizează negru pe al în proiectul de lege. Cu alte cuvinte cei care vor primi pensii mai mari decât cele cuvenite nu vor restitui banii înapoi.

Erorile pot să apară nu doar la evaluarea dosarelor, ci și la aplicarea noii formule de calcul, prin care se va trece întreg sistemul de pensii.

O singură categorie de români trebuie să restituie banii necuveniți: cei care primesc o pensie mai mare din cauza lor și în cazul în care au depus documente false la dosar.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu

[Sursa foto: Facebook]

Unele decizii cu pensii recalculate ar putea ajunge la oameni după 1 septembrie

Procesul de tipărire a deciziilor cu pensiile recalculate va începe în iunie 2024 și se va finaliza în septembrie, a precizat șeful Casei de pensii, Daniel Baciu.

"În momentul de față nu pot să va spun o cifră exactă suntem în plin proces, suntem la partea tehnică, privind operaționalizarea acestui proces de tipărire, de plicurire, transfer către compania Poștă Română și distribuirea către pensionari.  În iunie începem procesul, trebuie ca o mare parte, peste 90% să le primească înainte de aplicarea legii, înainte de 1 septembrie. Acest lucru se va întâmpla, ne-am luat toate măsurile să ajungă în timp util când vor primi banii din taloane, urmează și procesul de tipărire a taloanelor", a explicat Baciu.

Potrivit acestuia, nu există un termen prevăzut de lege privind expediția acestor decizii, însă trebuie ca odată cu data de 1 septembrie oamenii să își primească drepturile recalculate, exact cum prevede noua lege a pensiilor.

Ce se întâmplă dacă primești mai mulți bani la recalcularea pensiilor dintr-o eroare de calcul

Ce se întâmplă dacă primești mai mulți bani la recalcularea pensiilor dintr-o eroare de calcul

[Sursa foto: Facebook]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si