Unul dintre părinți va primi zile libere și indemnizație, potrivit unei Ordonanțe de Urgență pregătite de Guvern, în eventualitatea în care școala unde învață copilul suspendă cursurile.

Indemnizație de 193 de lei pe zi pentru părinții care stau acasă cu copiii

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, care s-a aflat, vineri, în primă lectură la Guvern, indemnizația se acordă pentru fiecare zi liberă acordată pentru îngrijirea copilului, în situația suspendării cursurilor din cauza situației epidemiologice.

Indemnizația va fi de maxim 193 de lei brut pe zi și se va acorda, potrivit documentului elaborat de Ministerul Muncii, părinților a căror copii au cel mult 12 ani.

„(1) Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în condiţiile art. 1 se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Indemnizaţia este în sumă brută și este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă”, se arată în document.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Salariul mediu brut l a fundamentarea asigurărilor sociale este, în 2020, de 5.420 de lei, adică 258 de lei pe zi, la 21 de zile lucrătoare. 75% din această sumă ar însemna 192 de lei pe zi, iar suma se va acorda pe o perioadă de 14 zile, atât căt va fi perioada de închidere a școlii în cazul apariției unui caz de Covid-19. Indemnizația totală pe care ar primi-o părinții se ridică, astfel, la 2702 de lei brut.

Criterii pentru zilele libere și indemnizația părinților

Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ și a unităţilor de educaţie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a anchetei epidemiologice (…)

Zilele libere se acordă părinților atunci când au copii cu vârstă de până la 12 ani, au copii cu dizabilități de până la 26 de ani.
De asemenea, zilele libere se acordă dacă celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere

Prevederile se aplică și celor care au în grijă un copil cu handicap grav neșcolarizat sau o persoană adultă cu handicap grav

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul

Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul va depune cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si