Ce se întâmplă dacă se închid școlile? Zile libere și indemnizație pentru părinți

Părinții ar putea primi zile libere și indemnizație în valoare de 193 de lei pe zi dacă stau cu copiii de până la 12 ani acasă, în condițiile în care se închid școlile.

Author: Alex Dumitrescu luni 17 august 2020 , 14:49

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Unul dintre părinți va primi zile libere și indemnizație, potrivit unei Ordonanțe de Urgență pregătite de Guvern, în eventualitatea în care școala unde învață copilul suspendă cursurile.

Indemnizație de 193 de lei pe zi pentru părinții care stau acasă cu copiii

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, care s-a aflat, vineri, în primă lectură la Guvern, indemnizația se acordă pentru fiecare zi liberă acordată pentru îngrijirea copilului, în situația suspendării cursurilor din cauza situației epidemiologice.

Indemnizația va fi de maxim 193 de lei brut pe zi și se va acorda, potrivit documentului elaborat de Ministerul Muncii, părinților a căror copii au cel mult 12 ani.

„(1) Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în condiţiile art. 1 se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile

lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Indemnizaţia este în sumă brută și este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă”, se arată în document.

Citeste si: Radu îi dă speranțe deșarte Cristinei. Concurentul i-a dezvăluit că ar fi așteptat-o afară, dacă ar fi fost eliminat în gală. Ce spune Cristina despre decizia fostului ei iubit- kanald.ro

Citeste si: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani- wowbiz.ro

Salariul mediu brut l a fundamentarea asigurărilor sociale este, în 2020, de 5.420 de lei, adică 258 de lei pe zi, la 21 de zile lucrătoare. 75% din această sumă ar însemna 192 de lei pe zi, iar suma se va acorda pe o perioadă de 14 zile, atât căt va fi perioada de închidere a școlii în cazul apariției unui caz de Covid-19. Indemnizația totală pe care ar primi-o părinții se ridică, astfel, la 2702 de lei brut.

Criterii pentru zilele libere și indemnizația părinților

Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ și a unităţilor de educaţie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a anchetei epidemiologice (…)

Zilele libere se acordă părinților atunci când au copii cu vârstă de până la 12 ani, au copii cu dizabilități de până la 26 de ani.
De asemenea, zilele libere se acordă dacă celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere

Prevederile se aplică și celor care au în grijă un copil cu handicap grav neșcolarizat sau o persoană adultă cu handicap grav

Citeste si: ”Am simțit că este o investiție din care toată lumea va ieși câștigătoare.” Ce afaceri au avocatul Adrian Cuculis și partenera lui de viață. Cei doi au trecut printr-o dramă cumplită- kfetele.ro

Citeste si: Misterul scheletului de „extraterestru” de 15 centimetri a fost în sfârșit rezolvat după ani de dezbateri- radioimpuls.ro

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul

Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul va depune cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si