Ce se spune despre anii în care ninge în aprilie? În Maramureș, Zăpada Mieilor este privită de bun augur

Iată ce se spune despre anii în care ninge în aprilie! În Maramureș, Zăpada Mieilor este privită de bun augur, aducând prosperitate.

Ninsoarea care cade în aprilie poate părea un capriciu neobișnuit al vremii, mai ales într-o lună în care pomii sunt deja în floare și primăvara pare că și-a intrat pe deplin în drepturi. Totuși, dincolo de neplăcerile pe care le aduce, în tradiția populară românească, în special în Maramureș, această zăpadă poartă o simbolistică profundă și plină de speranță. Cunoscută sub numele de „Zăpada Mieilor”, această ultimă ninsoare a primăverii este văzută ca un semn de bun augur, un vestitor al prosperității și al unui an agricol roditor.

Un ”botez alb” pentru mieii primăverii

În satele românești de odinioară, Zăpada Mieilor era privită nu doar ca o întâmplare meteorologică, ci ca un ritual al naturii. Bătrânii spuneau că această ninsoare este un „botez” pentru mieii deja născuți, un test de rezistență menit să arate care dintre ei sunt suficient de puternici pentru a întregi turmele gospodarilor.

„Există credința aceasta că mieii sunt botezați cu acest botez al albului zăpezii, pentru că ei sunt deja mărișori.

Mieluțele care trec cu bine peste această încercare vor fi sănătoase și ele vor fi ținute de prăsilă”, explică Alexandru Pugna, directorul Centrului Județean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Zăpada Mieilor

Zăpada Mieilor

(sursa foto: PixaBay)

Citește și: 3 locuri de vis din Maramureș

Un simbol al belșugului

În Maramureș, tradițiile sunt încă vii, iar Zăpada Mieilor continuă să fie privită ca un semn pozitiv.

„În credința populară, Zăpada Mieilor este privită nu doar ca un capriciu al vremii, ci și un semn bun. Bătrânii spuneau că această ultimă ninsoare aduce spor și bogăție, fiind de bun augur pentru noul an agricol, aducând rezerve importante de apă în sol”, spune Dr. Monica Mare, directorul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, conform tvrinfo.ro

Albul fulgilor se împletește cu cel al florilor de cireș și măr, creând o imagine feerică, dar și o punte între anotimpuri și credințe vechi, uitate de mulți, dar păstrate cu sfințenie în poveștile etnologilor.

Ce se spune în Maramureș despre anii în care ninge în aprilie?

Ce se spune în Maramureș despre anii în care ninge în aprilie?

(sursa foto: PixaBay)

Citește și: Biserica de lemn din Maramureș care uimește prin frumusețea sa: Este construcție "magnifică" pentru epoca sa

Aprilie, o lună capricioasă

Istoria meteorologică a României confirmă că aprilie poate fi o lună capricioasă. În 1988, zăpada a acoperit toată țara, inclusiv Bucureștiul, iar în 1996, un viscol puternic a paralizat nordul Moldovei, formând troiene de peste un metru.

Aceste episoade nu au fost doar excepții, ci dovezi că natura își urmează propriile ritmuri, uneori în contrast cu așteptările noastre moderne.

În zilele noastre, doar puțini mai știu semnificația acestei zăpezi târzii. Dar pentru cei care încă ascultă glasul bătrânilor, Zăpada Mieilor rămâne un mesaj transmis prin vreme: un îndemn la răbdare, la credință în natură și la speranța că orice început are nevoie și de încercări pentru a rodi.

Astfel, când fulgii se aștern peste florile de aprilie, poate nu e doar iarnă rătăcită, ci un semn că anul care vine va fi unul roditor și plin de belșug.

 


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...