Ce spune premierul Nicolae Ciucă despre riscul ca România să intre în recesiune economică

Creșterea economică a României se află încă în teritoriu pozitiv, cu toate că efectele crizei energetice care afectează întreaga Europă ar putea aduce vântul recesiunii nu doar în zona euro, ci și în economiile emergente din estul Europei.

Author: Sorin Negru marți 15 noiembrie 2022 , 13:46

nicolae ciuca

"Am luat măsuri astfel încât să putem să consolidăm economia, să o menţinem în echilibru și să nu intrăm în recesiune", spune Nicolae Ciucă

[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi la prânz, că România nu este în pericol de a intra în recesiune economică.

Citește și: Economia României, creștere tot mai firavă. Puterea de cumpărare a românilor, cădere în gol

Potrivit premierului România, datele de până acum arată foarte clar că există premisa ca la sfârşitul anului ţara noastră să aibă o creştere economică de 5%.

Potrivit INS, după primele 9 luni ale acestui an, creşterea economică a fost de 4,3%, însă treimestrul al III-lea al anului a dovedit o încetinire a ritmului de creștere.

Nicolae Ciucă: "Despre recesiune se vorbeşte de la începutul anului"

"Despre recesiune se vorbeşte de la începutul anului.

Au fost semnale pe tot parcursul anului, am putut să constatăm pe propria noastră experienţă că am avut o scădere a ritmului de creştere datorită impactului pe care l-a avut seceta în producţia agricolă şi sigur se văd aceste consecinţe în procentul de creştere economică pe trimestrul 3 şi, probabil, vom simţi acest efect şi în trimestrul patru. Ca atare, suntem pregătiţi", a declarat prim-ministrul României, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Ciucă, Guvernul a luat măsuri "astfel încât să putem să consolidăm economia, să o menţinem în echilibru și să nu intrăm în recesiune".

România și Cipru au avut cea mai mare creștere a PIB-ului în trimestrul al treilea din 2022 faţă de trimestrul precedent (1,3%, față de media de 0,2% din zona euro).

"Datele pe care le avem în acest moment ne arată foarte clar că există premisa ca la sfârşitul anului România să aibă o creştere economică de 5%, în jur de 5%, iar pentru anul viitor toate instituţiile, inclusiv cele europene, ne-au previzionat o creştere economică- să nu zicem aproape de 2%- în jur de 1,5%, ceea ce înseamnă creştere economică. Deci, România nu este în pericolul de a intra în recesiune economică", a explicat premierul Ciucă.

Ce măsuri a luat Guvernul pentru a ajuta IMM-urile și companiile mari

Premierul consideră că situaţia economică depinde şi de economiile celorlalte ţări cu care România colaborează.

"Nu suntem singuri în acest ansamblu, depindem foarte mult de ceea ce se întâmplă cu celelalte economii cu care ţara noastră este în strânsă colaborare şi atunci vom resimţi şi noi aceste efecte. Este foarte important ca la nivelul Guvernului, prin măsurile pe care le luăm, pe de o parte să protejăm populaţia vulnerabilă, de cealaltă parte să asigurăm competitivitatea produselor româneşti. De aceea am luat şi măsurile pentru menţinerea acelor preţuri la energie pe niveluri de consum, pe IMM- uri, pe marii consumatori, pentru a putea să asigurăm produselor româneşti competitivitate pe piaţă, pentru că producând şi vânzând reuşim să menţinem economia", a mai spus prim-ministrul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si