Ce sunt anticorpii monoclonali şi cum va folosi România ajutorul primit din Italia?

Recent, România a primit ajutor din partea Italiei sub forma unor doze de plasme cu anticorpi monoclonali. Iată ce sunt anticorpii monoclonali!

Author: Alina Raducu joi 14 octombrie 2021 , 12:23

Ce sunt anticorpii monoclonali şi cum va folosi România ajutorul primit din Italia?

Ce sunt anticorpii monoclonali şi cum va folosi România ajutorul primit din Italia?

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Italia a oferit un ajutor cetățenilor români sub forma a 5.200 de doze de plasme cu anticorpi monoclonali. Astfel, aceste doze vor putea fi utilizate doar pentru tratamentul cazurilor medii.

Totodată, acestea trebuie să fie administrate la debutul bolii, pentru a preveni complicațiile. Dacă vor fi administrați la timp, acești anticorpi vor împiedica intrarea virusului în celulă.

Ce sunt anticorpii monoclonali?

Astfel, 5.200 de doze de plasmă cu anticorpi monoclonali, care pot trata cazurile medii de COVID-19, au fost aduse în România cu o aeronavă militară Spartan. Aceste doze de plasmă cu anticorppi este un ajutor oferit de Italia, după ce România a apelat la mecanismul european de protecție civilă.

Aceste doze de plasmă au fost aduse din regiunea Lombardia.

Totodată, medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, a a făcut mai multe declarații la Digi24 despre tratamentul cu anticorpi monoclonali și căror pacieni le este recomandat.

Ce sunt anticorpii monoclonali şi cum va folosi România ajutorul primit din Italia?

Ce sunt anticorpii monoclonali şi cum va folosi România ajutorul primit din Italia?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: OMS cere ajutorul Chinei pentru a afla cu adevărat originea coronavirusului: ”Ultima noastră şansă” 

"Este un tratament pe care îl așteptăm de ceva vreme și care și-a demonstrat eficiența. Contează să fie administrat la debutul bolii, pentru a preveni complicațiile. Nu va putea fi administrat pentru pacienții critic. Vorbim de situații în care se află un pacient vulnerabil, cu boli cronice, de o anumită vârstă, pentru care, în momentul de debut vrem să prevenim complicațiile.

Acești anticorpi, dacă sunt administrați la timp, vor împiedica intrarea virusului în celulă. Este ceea ce ne dorim, în așa fel încât complicațiile să nu apară", a declarat medicul, la Digi 24.

Tot medicul a mai menționat că pacienții vin tot mai târziu la spital și ajung cu forme grave. Însă, o altă problemă ar fi numărul infectărilor crește din cauza procentului redus de persoane vaccinate.

Medicul Marinecu a evidențiat faptul că anticorpii monoclonali nu înseamnă că persoanele nu trebuie să se vaccineze: "Este foarte important să avem un număr cât mai mic de persoane care au nevoie de anticorpi monoclonali. Să spunem că testăm 100.000 pe zi, acești pacienți trebuie evaluați și au nevoie de spitalizare. Ce vedem în camera de garda e suprasolicitare. Încercăm să prevenim, ne vaccinăm."

Citeste si: Sorin Cîmpeanu a discutat despre numărul de infectări din școli, dar și despre învățământul online: ”Un dezastru”

De asemenea, Adrian Marinescu a declarat că la începutul lunii noiembrie, numărul de cazuri covid va începe să scadă, însă a mai adăugat că va fi o scădere treptată.

" Până atunci, va fi această situație intensă. Ne îngrijorează că sunt multe forme severe, mulți pacienți ajung să fie în stare critică, și vorbim de paturi ATI. Problema e legată pe de o parte că nu sunt paturi, dar pacientul, chiar dacă are pat la terapie intensivă, nu înseamnă că are o evoluție favorabilă.

Indiferent ce am face, mulți, din păcate, evoluează către o situație complicată.

Când nu ești vaccinat nu ai garanția că vei face o formă ușoară. Se poate întâmplă să faci formă severă și să ajungi la deces", a mai adăugat medicul Adrian Marinescu.

Citeste si: Organizația Mondială a Sănătății se opune utilizării la scară largă a dozei trei anti-COVID-19: „Nu vom opri așa pandemia”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si