VIDEO „Cea mai friguroasă lună din istorie!” Meteorologii anunță chiar și -20 de grade. Capitala, sub cel mai mare strat de zăpadă din ultimii 7 ani

Meteorologii anunță temperaturi extrem de scăzute în următoarele zile. Ninsoarea și gerul au pus stăpânire pe România. La peste 1800 de metri există risc de avalanșă.

România este lovită în plin de ger și de un episod de iarnă severă. Temperaturile au scăzut semnificativ în toată țara în ultimele zile iar ninsorile abundente au acaparat România.

După ce luna ianuarie a fost considerată cea mai călduroasă din istorie, vremea s-a schimbat dramatic în februarie, care ar putea să devină cea mai friguroasă din istoria măsurătorilor meteorologice, spune directorul general al ANM, Elena Mateescu.

În acest moment sunt valabile două avertizări de cod galben, de ninsori și ger, care rămân în vigoare pentru următoarele zile. În județele Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Ilfov și în București, stratul de zăpadă va ajunge la 15-25 centimetri. Pe de altă parte, în estul județului Olt, sudul județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova și vestul județului Constanța, grosimea stratului de zăpadă va fi între 10 și 15 centimetri, iar vântul va sufla cu până la 45 km/h, viscolind ninsoarea.

Se anunță temperaturi extrem de scăzute în nord, centru, nord-est și zonele montane, între -17 și -10 grade Celsius. În Carpații Orientali și Meridionali s-ar putea înregistra chiar și -20°C.

„Urmează o săptămână foarte rece, cu nopți și dimineți geroase. Având în vedere masa de aer rece care se va intensifica, aceasta va fi cea mai rece săptămână din iarna 2024-2025”,

a declarat Elena Mateescu.

Citește și: Drumuri închise februarie 2025: Cum poți vedea online starea drumurilor afectate de ninsori

Cel mai gros strat de zăpadă din ultimii 7 ani în Capitală. Meteorologii anunță temperaturi de -15 grade în București

În București ninge încă de sâmbătă, iar stratul de zăpadă a ajuns deja la 30 de centimetri, astfel fiind cel mai mare depus în luna februarie din ultimii 7 ani.

Temperaturile sunt scăzute și pot să coboare și mai mult, chiar și până la -15 grade celsius, mai spune ANM.

Meteorologii au emis o prognoză specială pentru Capitală. Se anunță ger și ninsori până miercuri la ora 10:00. Până atunci, stratul de zăpadă poate să ajungă la o grosime de 45 de centimetri.

Risc de avalanșă în Bucegi din cauza ninsorilor abundente

Din cauza ninsorilor, stratul nou de zăpadă este instabil și oricând se pot produce avalanșe în Bucegi, unde riscul este însemnat, de grad 3 pe o scara de la 1 la 5.

„La peste 1.800 m, zăpada nou-căzută, de 15-20 cm, este de tip pulver, uşoară, fără consistenţă şi puţin stabilă. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt însă depozite mai însemnate, de 50-60 cm.

Stratul de pulver este depus peste stratul uşor de 5-10 cm existent înaintea ninsorilor, sub care se află zăpada veche şi deja întărită, la care nu prezintă aderenţă. În apropierea crestelor sunt formate unele plăci de vânt, fragile şi cu rezistenţă scăzută. În continuare, metamorfoza zăpezii va fi încetinită de temperaturile extrem de scăzute care se vor înregistra, astfel încât aceasta îşi va păstra structura. Stratul de pulver va mai creşte, astfel încât, chiar şi la supraîncărcări slabe, se poate fisura şi disloca, alunecând peste stratul întărit din interior şi ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni medii, izolat mari –
riscul va fi însemnat (3)”
, explică meteorologii în Buletinul nivometeorologic.

Citește și: VIDEO Ninsoare, ger și polei în Capitală. Stratul de zăpadă va ajunge la 40 de centimetri, atenționează meteorologii


Reporter

„Am 11 ani de experiență în presă, iar de 5 ani sunt corespondent al Știrilor Kanal D, la Brașov. De când fac parte din echipa Kanal D simt că am evoluat foarte mult pentru că aici am avut parte de

libertate de creație totală, nu mi-au fost impuse reguli legate de felul în care ar trebui să îmi fac meseria și am primit ajutor ori de câte ori am avut nevoie.

 

Am descoperit aproape în fiecare zi locuri și oameni noi, am transmis în direct de la evenimentele importante din zona Brașovului, și nu numai, am descoperit fața urâtă a României, dar am prezentat și poveștile multor români care fac cinste țării noastre.

 

Se spune că profesia de jurnalist rămâne în sânge, chiar dacă viața unui reporter este imprevizibilă. Nicio zi nu seamănă cu cealaltă, nu există acel program standard de muncă de la 9.00 la 17.00 și mai mereu stăm în gardă și ne mobilizăm rapid atunci când în zonă se întâmplă evenimente neprevăzute. Indiferent de distanță, vreme, obstacole continuăm să transmitem informațiile relevante și corecte către publicul Kanal D”.

Reporter

Am intrat in familia KanalD in 2019, direct de pe bancile facultatii. Primul gand a fost - “doamne, cati oameni noi”, iar al doilea “eu nu o sa dau live niciodata”. Cu timpul, oamenii mi-au devenit prieteni iar senzatia dinaintea live-ului - momentul favorit. Aveam sa-mi dau seama apoi ca meseria mă gasise pe mine, iar eu am gasit o echipa in care am putut sa cresc in fiecare zi. Altfel, imi place sa scriu, uneori pictez, rad mult si iubesc oamenii.

Pe mine ma vedeti cand incepe scoala sau cand apare un trend nou in social media. Fac materiale pe educatie si imi place sa vorbesc despre comportamentul tinerei generatii. Imi plac si hainele, asa ca ma ocup si de rubrica “Tu Dai Moda”, vinerea la stirile pranzului.

Îți Recomandăm Și...