Cel mai bătrân român, ajuns la 111 ani, eră să moară la 108 ani pentru că nici un spital nu l-a primit să îi opereze fractura de şold! Dumitru Comănescu: „A fost un moment critic în viaţa mea”

Cel mai bătrân român este Dumitru Comănescu, el fiind acum al doilea cel mai longeviv om al planetei.

Author: Matei Vaihan duminică 15 martie 2020 , 09:28

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cel mai bătrân român este Dumitru Comănescu, care locuieşte în Bucureşti şi care a primit o diplomă de la Primărie după ce a împlinit 111 ani.

“La cei 111 ani ai săi, Dumitru Comănescu este cea de-al doilea cel mai în longeviv bărbat de pe Pământ. A fost recunoscut de Cartea Recordurilor în luna februarie ca fiind pe locul 3. Între timp, cel mai vârstnic bărbat de pe planetă s-a stins, iar românul a urcat pe locul al doilea”, a scris life.ro, care a realizat un interviu cu Comănescu. “Dumitru Comănescu s-a născut pe 8 noiembrie 1908, la Proviţa de Jos, în Prahova. În şcoală a trecut prin mâinile unor somităţi. La Facultatea de Matematică l-a avut profesor pe Gheorghe Ţiţeica, iar în Agronomie l-a avut ca mentor pe fondatorul Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Siseşti.
A lucrat timp de 70 de ani, iar la 86 de ani a luat locul 5 pe ţară în cadrul unui examen de echivalare organizat pentru experţii agricoli”
, a dezvăluit sursa citată.( citeşte povestea celui mai bătrân cuplu din lume)

Citeste si: Bătrân în baston, jefuit ziua în amiaza mare. Hoțul, iertat!

Citeste si: Un japonez în vârstă de 112 ani, declarat cel mai vârstnic bărbat din lume

Citeste si: Cum arăta Adriana Iliescu în tinereţe. Imagini cu cea mai bătrână mamă din România

"În primul război mondial aveam 6 ani la începere, nu îmi aduc aminte prea mult. Noi eram la ţară şi eram mai departe de marile fronturi. În 1918 însă, îmi aduc aminte de Marea Unire, când toţi oamenii au sărbătorit şi toată lumea cânta imnul. În al doilea război mondial, eu fiind inginer agronom, am fost mobilizat pe loc, în spatele frontului pentru a contribui la pâinea ţării. Într-adevăr, am trăit cu toate acestea multe evenimente violente şi am fost martori la atât de multe pierderi umane încât acum apreciez altfel ceea ce avem....Provenim dintr-o familie de boieri. Chiar dacă părinţii mei se ocupau acum cu munci rurale, erau oameni cu o bază educaţională bună, care ne-au îndrumat pe toţi spre carte. Desigur, ne-au lăsat să alegem şi astfel, şi alţi fraţi şi eu am urmat o facultate. Din liceu îmi plăcea mult matematica, la care eram cel mai bun.”, a declarat Comănescu pentru life.ro.

Cel mai bătrân român este Dumitru Comănescu: "Nu am reuşit să deprind tehnica telefonului mobil"

“Astfel am intrat la Facultatea de Matematică şi l-am avut profesor pe Gheorghe Ţiţeica. Am locuit la cămin în Bucureşti, am avut întotdeauna bursă de merit şi note mari, pentru că viaţa era grea şi la oraş totul era scump. Mă mai ajutau părinţii să îmi trimită mâncare, în rest mă descurcam singur...Am doi copii, fată şi baiat. Mi-au plăcut întotdeauna mult cei mici, iar faţă de copiii mei am încercat mereu să fiu un exemplu, să îi îndrum şi pe ei să muncească, dar şi să ducă o viaţă cumpătată. Am 3 nepoţi şi 2 strănepoţi. Cred că de la o vârstă ne luăm energia de la cei tineri. Mereu îmi place să petrec timp cu ei şi să povestim împreună, mă ajută mult.....Am încercat mereu să ţin pasul cu schimbările şi să le înţeleg. Şi asta cred că a ajutat. Recunosc, nu am reuşit să deprind tehnica telefonului mobil, însă îl văd mereu la cei din jur şi m-am obişnuit cu ideea.”, a mai povestit Dumitru Comănescu.

Comănescu a explicat secretul longevităţii sale: “În primul rând cred că Dumnezeu, prin gena şi puterea pe care mi le-a dat. Dar sigur şi factorii de zi cu zi au fost foarte importanţi. Am avut o viaţă cumpătată, fără exagerări. Familia m-a ajutat enorm, fiica şi ginerele meu au avut grijă de mine în ultimii 30 de ani, iar în ultimii ani cei mai grei, soţia nepotului meu, care este nutriţionist m-a ajutat cu o dietă specială, care deasemenea a contribuit să îmi menţină vitalitatea. Şi, în general, toată energia pozitivă şi iubirea pe care am primit-o de la nepoţi şi strănepoţi.” El a avut un moment de cumpănă, în urmă cu trei ani: „La 108 ani am avut un accident la ţară şi am făcut o fractură de şold. A fost un moment critic în viaţa mea, mai ales că niciun spital nu mă primea să mă opereze. În final, cei de la Spitalul Foişor din Bucureşti au acceptat să mă aibă pacient şi cât am fost internat am fost “atracţia” locală, atât a doctorilor, cât şi a pacienţilor, toţi veneau să mă viziteze.”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si