Cele mai importante informații despre materiale textile pe care e necesar să le cunoști

Textilele sunt materiale flexibile, produse prin procedee de țesere, tricotare sau presare a fibrelor naturale sau sintetice, fibre obținute prin toarcere manuală sau mecanică. Sunt utilizate atât pentru uz casnic, cât și pentru uz industrial. Interesul tău este să cunoști cât mai multe despre cele de uz casnic, pentru a putea alege produse de calitate și în acord cu specificul de utilizare.

Author: Mircea Pop marți 24 august 2021 , 14:47

Cele mai importante informații despre materiale textile pe care e necesar să le cunoști
Cele mai importante informații despre materiale textile pe care e necesar să le cunoști
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Materia primă folosită la realizarea textilelor influențează caracteristicile materialelor rezultate. Cele mai cunoscute și utilizate fibre sunt cele de origine naturală (bumbac, cânepă, in, lână, mătase naturală și bambus) și cele sintetice (vâscoză, acetat, nylon, poliamidă, poliester, poliacril, polipropilenă) sau amestecuri din cele două categorii.

Mare parte din materialele textile sunt realizate prin țesere și presupun urzeală și bătătură. Există 3 tipuri de țesături: pure (în care urzeala și bătătura sunt din același tip de fire), împletite (în care se folosesc tipuri diferite de fibre) și mixte (ce combină două sau mai multe varietăți de fibre). Cele realizate prin tricotare sunt tricot de bătătură și tricot de urzeală și sunt folosite la confecționarea puloverelor, șosetelor, etc.

Citeste si: Cum să speli rufe delicate fără a le deteriora

Prin proceduri de suplimentare și îmbunătățire a parametrilor unor materiale textile, acestea pot căpăta calități precum: antibacteriene, antiacarieni, hidrofuge, rezistență la șifonare, antistatice,etc.

Din punct de vedere al calității țesăturilor acestea se clasifică în țesături: de calitatea inferioară, obișnuite, intermediare, evoluate și de înaltă calitate. În calitate de cumpărător ești interesat să cunoști o clasificare a țesăturilor în funcție de utilizare, cu specificul și caracteristicile care să te ajute să decizi de c anume ai nevoie.

Materiale textile din fibre naturale

Calitatea materialelor din bumbac depinde de lungimea fibrei care intră în alcătuirea firului. Cele comune folosesc bumbac scurt și au calitate mai scăzută și preț mai mic, țesăturile bune conțin bumbac de dimensiuni medii, iar cele premium au la bază bumbac egiptean, cu fir lung, care are cea mai bună calitate. Un alt aspect la care trebuie să fii atent când cumperi textile este densitatea materialului, care conferă rezistență și finețe. Sunt cinci nivele de calitate: foarte slab- cu densitate nespecificată sau până în 200T, general- cu valoare între 200 și 600T, primul nivel – până în 1000T, bun – 1000-1400T și lux – cu valori de peste 1400T.

Citeste si: Greșeli frecvente pe care le faci când speli la mașina de spălat rufe

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: „Nașa mi-a dat un mesaj” Armin Nicoară, la cuțite cu Georgiana Lobonț după zvonurile divorțului! Care este adevărul despre căsnicia artistei- wowbiz.ro

Din bumbac se realizează materiale diverse cum ar fi: stambă, ranfors, poplin, sateen, jacquard, flanel, denim, catifea, prosop, etc. Din mătase găsești materiale de grosimi și forme diferite: mătase jacquard, mătase grea, tafta, crepe. Din in se realizează materiale ușoare, ce sunt potrivite pentru îmbrăcăminte de vară deoarece evită supraîncălzirea corpului. Lâna este utilizată pentru stofe fine sau groase, din fibre tip mohair, cașmir sau lână Alpaca și are capacități de termoreglare a corpului. Bambusul, ca și alte fibre vegetale ce capătă avânt pe piață (cocos, agave), produc materiale naturale, reciclabile, care pot reprezenta viitorul industriei textile. Combinațiile din fibre naturale cu sintetice sunt din ce în ce mai utilizate, deoarece materialele obținute îmbină calitățile celor două.

Materiale textile din fibre sintetice

Vâscoza și o versiune a ei, acetatul, sunt la granița dintre fibre naturale și artificiale, deoarece se obțin prin reciclarea celulozei în amestec cu alte substanțe. Sunt materiale moi, durabile și ușor de vopsit. Nylonul este obținut din plastic și e fin și mătăsos, dar își pierde ușor forma și se electrizează.

Poliesterul are la bază materialul din care se fac și PET-urile. Este foarte durabil, nu intră la apă și izolează foarte bine, dar nu permite circulația aerului și nu este biodegradabil, însă poate fi reciclat.

Citeste si: Top 5 avantaje ale hainelor pentru copii din materiale naturale nr cuvinte: 735

Citeste si: „Când îmi dădea o palmă, vedeam stele verzi și îmi țiuia timpanul.” Oana Roman, despre întâmplările chinuitoare din copilărie- kfetele.ro

Citeste si: Dimineața Nebună: Un bărbat a sunat panicat la 112 să reclame că o femeie străină e în patul lui. Ce au descoperit polițiștii la fața locului este de-a dreptul bizar- AUDIO- radioimpuls.ro

Mătasea sintetică este rezistentă, fină și confortabilă, nu acumulează energie statică, dar se șifonează ușor și este pretențioasă la întreținere, deoarece se deteriorează destul de repede.

Elastanul, numit și lycra este printre cele mai folosite materiale textile în prezent. Este foarte elastic, rezistent, moale și tolerant la abraziune și detergenți, dar nu absoarbe umezeala și este sensibil la căldură mare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si