Materia primă folosită la realizarea textilelor influențează caracteristicile materialelor rezultate. Cele mai cunoscute și utilizate fibre sunt cele de origine naturală (bumbac, cânepă, in, lână, mătase naturală și bambus) și cele sintetice (vâscoză, acetat, nylon, poliamidă, poliester, poliacril, polipropilenă) sau amestecuri din cele două categorii. Mare parte din materialele textile sunt realizate prin țesere și presupun urzeală și bătătură. Există 3 tipuri de țesături: pure (în care urzeala și bătătura sunt din același tip de fire), împletite (în care se folosesc tipuri diferite de fibre) și mixte (ce combină două sau mai multe varietăți de fibre).

Cele realizate prin tricotare sunt tricot de bătătură și tricot de urzeală și sunt folosite la confecționarea puloverelor, șosetelor, etc.

Citeste si: Cum să speli rufe delicate fără a le deteriora

Prin proceduri de suplimentare și îmbunătățire a parametrilor unor materiale textile, acestea pot căpăta calități precum: antibacteriene, antiacarieni, hidrofuge, rezistență la șifonare, antistatice,etc. Din punct de vedere al calității țesăturilor acestea se clasifică în țesături: de calitatea inferioară, obișnuite, intermediare, evoluate și de înaltă calitate. În calitate de cumpărător ești interesat să cunoști o clasificare a țesăturilor în funcție de utilizare, cu specificul și caracteristicile care să te ajute să decizi de c anume ai nevoie.

Materiale textile din fibre naturale

Calitatea materialelor din bumbac depinde de lungimea fibrei care intră în alcătuirea firului. Cele comune folosesc bumbac scurt și au calitate mai scăzută și preț mai mic, țesăturile bune conțin bumbac de dimensiuni medii, iar cele premium au la bază bumbac egiptean, cu fir lung, care are cea mai bună calitate.

Un alt aspect la care trebuie să fii atent când cumperi textile este densitatea materialului, care conferă rezistență și finețe. Sunt cinci nivele de calitate: foarte slab- cu densitate nespecificată sau până în 200T, general- cu valoare între 200 și 600T, primul nivel – până în 1000T, bun – 1000-1400T și lux – cu valori de peste 1400T.

Citeste si: Greșeli frecvente pe care le faci când speli la mașina de spălat rufe

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Șoferița din Iași care s-a urcat beată la volan și a ucis 4 oameni, condamnată la 24 de ani după gratii. „Vă deranjează zâmbetul meu?”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Din bumbac se realizează materiale diverse cum ar fi: stambă, ranfors, poplin, sateen, jacquard, flanel, denim, catifea, prosop, etc. Din mătase găsești materiale de grosimi și forme diferite: mătase jacquard, mătase grea, tafta, crepe. Din in se realizează materiale ușoare, ce sunt potrivite pentru îmbrăcăminte de vară deoarece evită supraîncălzirea corpului. Lâna este utilizată pentru stofe fine sau groase, din fibre tip mohair, cașmir sau lână Alpaca și are capacități de termoreglare a corpului. Bambusul, ca și alte fibre vegetale ce capătă avânt pe piață (cocos, agave), produc materiale naturale, reciclabile, care pot reprezenta viitorul industriei textile. Combinațiile din fibre naturale cu sintetice sunt din ce în ce mai utilizate, deoarece materialele obținute îmbină calitățile celor două.

Materiale textile din fibre sintetice

Vâscoza și o versiune a ei, acetatul, sunt la granița dintre fibre naturale și artificiale, deoarece se obțin prin reciclarea celulozei în amestec cu alte substanțe. Sunt materiale moi, durabile și ușor de vopsit. Nylonul este obținut din plastic și e fin și mătăsos, dar își pierde ușor forma și se electrizează.

Poliesterul are la bază materialul din care se fac și PET-urile. Este foarte durabil, nu intră la apă și izolează foarte bine, dar nu permite circulația aerului și nu este biodegradabil, însă poate fi reciclat.

Citeste si: Top 5 avantaje ale hainelor pentru copii din materiale naturale

Citeste si: Andreea Bănică a ajuns pe mâinile medicilor, după ce starea ei de sănătate s-a agravat. Ce spune artista despre cum s-a manifestat gripa la ea. „Testul universal are o linie puțin vizibilă.”- kfetele.ro

Citeste si: Momentul în care Sharon Stone l-a atacat pe regizorul peliculei Basic Instinct: "M-am simțit trădată, m-am ridicat și l-am plesnit"- radioimpuls.ro

Citeste si: Italianul care și-a ucis cu mitraliera soția româncă a primit o pedeapsă mai mică pentru că a avut motive „de înțeles omenește”- antena3.ro

Mătasea sintetică este rezistentă, fină și confortabilă, nu acumulează energie statică, dar se șifonează ușor și este pretențioasă la întreținere, deoarece se deteriorează destul de repede.

Elastanul, numit și lycra este printre cele mai folosite materiale textile în prezent. Este foarte elastic, rezistent, moale și tolerant la abraziune și detergenți, dar nu absoarbe umezeala și este sensibil la căldură mare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si