Sfecla roșie murată: Beneficii si rețete ușor de preparat
Sfecla roșie este unul dintre cele mai nutritive alimente, datorită complexului de vitamine și minerale pe care îl conține, sfecla fiind utilizată si pentru tratarea de diferite afecțiuni.
Iată ce proprietăți și beneficii are sfecla roșie!
Sfecla roșie este un aliment bogat în vitamine precum: vitamina B, mangan, potasiu, fibre, fier, fosfor, dar și vitamina C. Este una dintre cele mai benefice legume pentru sănătatea ficatului, iar sucul de sfeclă roșie este unul dintre cele mai bogate alimente ca sursă de antioxidanți și nitrați naturali.
Mai mult, consumul de sfeclă roșie păstrează ficatul sănătos Betaina, substanță din compoziția sfeclei stimulează funcția celulelor hepatice și protejează ficatul împreună cu conductele biliare. Consumul regulat de sfeclă, datorită fibrelor, ajută și la detoxifierea ficatului.
Sfecla rosie mai conține o cantitate ridicată de triptofan, substanță ce relaxează mintea și crează o stare de bine. Mai mult, betalaina, substanță din compoziția sfeclei, este folosită și în tratamente antidepresive. Consumul zilnic de sfeclă îmbunătățește sănătatea mintală și crește puterea de concentrare.
Betacianina, este substanța care dă culoarea roșie sfeclei este un puternic antioxidant, care are proprietăți de prevenire a cancerului. Iar în urma unui studiu realizat la Universitatea Howard, cercetătorii au demonstrat faptul că betacianina a încetinit progresia tumorilor în cazul cancerului de prostată și cancerului mamar cu până la 12,5%.
Citeste si: Reţete cu dovlecei la cuptor: Cele mai delicioase mâncăruri
Consumul regulat de suc de sfeclă crește rezistența fizică a organismului cu până la 16%. Tot în urma unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter, s-a descoperit faptul că nitratul pe care îl conține sfecla contribuie la reducerea consumului de oxigen, iar în felul acesta, exercițiile fizice devin mult mai ușor de făcut și mai puțin obositoare.
Cu ajutorul unui pahar de suc de sfeclă pe zi vei putea trata hipertensiunea arterială, ba chiar tensiunea va scădea cu până la 20% din valoarea sa inițială.
Citeste si: Cum se face salata de vinete cu maioneză? Se pune sau nu ceapă?
Sucul de sfeclă, dacă nu este depozitat în condiții potrivite, poate acumula bacterii ce transformă nitrații în nitriți, contaminând sucul. Nivelul crescut de nitriți poate fi dăunător organismului.
Consumul crescut de sfeclă roșie, în special sucul de sfeclă, poate cauza beturie.
Pigmenții (betacianine) care dau culoarea roșie sfeclei pot duce la colorarea urinei în roz sau roșu. Betanina este compusul ce cauzează așa-numita beturie, reprezentată de incapacitatea organismului de a dizolva pigmentul respectiv.
Pigmentul este de obicei degradat sub acțiunea sucului gastric, de aceea efectul nu este întotdeauna evident, ci doar când acidul din stomac are pH-ul prea scăzut pentru a acționa asupra acestor pigmenți. Se consideră că acest fenomen afectează aproximativ 10-14% din populație, fiind implicați și factori genetici.
Citeste si: Dulceață de nuci verzi. Cea mai bună și mai rapida rețetă
Sfecla roșie conține substanțe nutritive, cu rol benefic pentru sănătate. Sfecla roșie are o cantitate ridicată de nitrați anorganici, motiv pentru care a fost studiată influența lor benefică asupra organismului. Sfecla roșie este un aliment sărac în calorii (43 kcal/100g), nu conține colesterol, valoarea nutrițională provenind în cea mai mare parte din fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
Ingrediente:
Citeste si: Dulceaţă de smochine: O reţetă ideală pentru luna august
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un bărbat a fost operat de cancer de prostată, însă medicii i-au amputat brațul- antena3.ro
Mod de preparare:
Mai intai pregatim sfecla, este bine sa alegem sfecle de dimensiune egala, bine coapte.
Se spala sfecla rosie si se pune la copt, necuratata, in cuptor. Se pune sfecla in tava sau si acoperim totul cu folie de aluminiu. In felul acesta, sfecla se coace in suc propriu.
Coacerea dureaza minim 1 ora, la o temperatura de 180 de grade Celsius. Se verifica daca e bine coapta cu o furculita.
Se poate face si fiarta, daca doriti: se fierbe cu apa cat sa o acopere, pana se inmoaie. Dar gustul mult mai placut este la sfecla coapta inabusi. Se lasa sfecla la racit, apoi se curata.
Se da pe razatoarea mare sau se taie cubulete, dupa dorinta. Eu am preferat s-o tai cubulete mici, ne place foarte mult asa.
După care se amescteca cu sare si otet. Daca doriti, puteti adauga acum si o lingurita de zahar sau miere de albine.
Se pune in borcane, se capseaza bine, apoi se sterilizeaza la bain marie. Se lasa timp de 20-25 de minute din momentul in care apa a dat in clocot, apoi se stinge focul si se lasa borcanele sa se raceasca incet, in aceasta apa.
A doua zi, se verifica borcanele sa nu curga se intorc cu gura-n jos.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Astfel, hreanul se curata, se spala, se zvanta bine si se da pe razatoarea mica sau se toaca la blender. Personal prefer ca hreanul si sfecla sa fie date prin razatoarea mica.
Sfecla rosie se spala bine, se fierbe si apoi se da prin razatoarea mica.
Citeste si: Ce ar putea face cei mici dacă ar alege să economisească. De câți bani de buzunar au nevoie?- kfetele.ro
Se curata sfecla rosie de coaja si se fierbe la aburi, iar zeama lasata in timpul fierberii se foloseste la prepararea sosului.
Hreanul se amesteca cu sfecla rosie, se adauga sosul preparat din otet de mere, miere de albine, sare dupa gust si dupa caz putina apa pentru a obtine consistenta si taria dorita.
La sfarsit se adauga putin ulei, se amesteca bine si se pune in borcane. Se pastreaza in borcane si se poate servi la preparate din carne, peste si legume.
Citeste si: 5 beneficii pe care nu le știai ale consumului de pepene roșu
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se pune sfecla la fiert. Se taie in doua, daca aveti sfecle rosii mici nu e nevoie sa le taiati. Fierbem sfecla pana cand intra usor furculita in ea. Punem cubuletele de sfecla in borcane. Puteti folosi borcane de 800 gr si unul de 1000 gr. Iar în fiecare borcan adaugam cate o lingura de zahar si o lingurita de sare grunjoasa.
De asemenea, în fiecare borcan vom adauga cate 50 ml otet si apoi completam cu apa. Infiletam capacele si agitam usor borcanele. Punem borcanele intr-un vas pe fundul caruia vom aseza un prosop. Completam cu apa pana la jumatatea borcanelor si lasam la foc mic. Lasam sa dea in cateva clocote si lasam borcanele sa se raceasca in vas.
Cand s-au racit complet scoatem borcanele din vas, le stergem si le depozitam in camara la loc intunecat si racoros.