Cele mai mari cutremure din lume. Multe cutremure au avut loc în ultimele secole, însă unul a fost cel mai grav seism din toate timpurile: peste 800.000 de oameni au murit.

Când și unde a avut loc cel mai puternic cutremur?

Cel mai puternic seism din istorie a avut loc în China, la data de 23 ianuarie 1556, în provincia Shaanxi.

Evenimentul a produs numeroase pagube materiale și umane. Numărul victimelor nu a putut fi calculat cu exactitate, din cauza dezastrului de mare amploare.

Citește și: Cât de pregătită este România pentru o tragedie asemănătoare cu cea din Turcia? Impactul unui cutremur puternic

Cu toate acesta, autoritățile au transmis că peste 800.000 de oameni și-au pierdut viața. Bilanțurile existente la acea vreme indică aproximativ 830.000 de victime umane. Cutremurul din Shaanxi, China, este considerat și în prezent  cel mai mortal seism  din toate timpurile, prezentând o magnitudine de 8 grade pe scara Richter.

Cele mai puternice cutremure din lume

Al doilea cel mai grav fenomen seismic s-a produs pe 28 iulie 1976, tot în China, în orașul industrial Tangshan. A avut loc noaptea, când majoritatea oamenilor dormeau.

Au fost înregistrate 255.000 de victime.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Cutremurul a înregistrat 7,8 grade pe scara Richter.

Citește și: VIDEO- Cutremurul din Turcia a fost prevestit cu câteva minute înainte ca iadul să se dezlănțuie! „Este atât de înfricoșător”

Un alt fenomen seismic s-a produs în citadela Alep din Siria, pe data de 9 august 1138. Atunci, 230.000 de oameni și-au pierdut viața. Documentele istorice spun că seismul din 1138 a fost resimțit până la Damasc, oraș care se află la 350 de kilometri de epicentru. 

Cel mai puternic seism de după anul 1900 s-a produs în largul coastei nordice a insulei Sumatra, Indonezia. Tsunamiul generat de cutremurul de pe data de 26 decembrie 2004 a ucis mulți oameni. Potrivit cercetătorilor, niciun alt tsunami din istorie nu a condus la înregistrarea unui număr atât de mare de victime.

Astfel, 227.898 de oameni au murit și aproape 230.000 de oameni au fost dați dispăruți. Pierderile materiale au fost estimate la aproximativ 10 miliarde de dolari, cele ce beneficiau de asigurare reprezentând doar 2 miliarde de dolari. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si