Alimentele ultraprocesate, alcoolul și tutunul, dar și combustibilii fosili fac ravagii în toată Europa, provocând moartea a 2,7 milioane de vieți anual, a dezvăluit Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Citește și: Un produs de igienă pe care îl folosim zilnic este asociat cu un risc ridicat de cancer

Experții au dat vina pe „industriile puternice” pentru cauza bolilor grave și a deceselor premature, grupurile de lobby amestecându-se în politicile guvernamentale menite să reducă ratele cancerului, bolilor de inimă și diabetului.

Cel mai recent raport al OMS solicită "o reglementare strictă pentru a reduce puterea industriei” și îndeamnă guvernele să promoveze politicile de sănătate care sunt adesea "contestate, amânate, slăbite sau oprite” de aceste industrii.

Peste 7.400 de oameni mor în fiecare zi în Europa din cauza alimentelor dăunătoare

Potrivit OMS, „peste 7.400 de oameni mor în fiecare zi” în regiunea sa europeană din cauza alimentelor, produselor și practicilor dăunătoare "conduse de industria comercială”.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Raportul evidențiază că aceste produse comerciale sunt legate de 24% din toate decesele, au legătură cu 51,4% din cauza bolilor cardiovasculare și 46,4% din cauza cancerului.

În total, industriile tutunului, alcoolului, alimentelor ultraprocesate și combustibililor contribuie sau sunt direct responsabile pentru 2,7 milioane de decese în fiecare an în Europa.

Alcoolul, carnea procesată și sarea, pe lista neagră a alimentelor

La nivel global, situația este la fel de îngrozitoare, tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili și alcoolul provocând 19 milioane de decese anual, reprezentând 34% din toate decesele la nivel mondial.

În continuare, OMS atribuie 1,15 milioane de decese pe an în Europa fumatului, 426.857 alcoolului, 117.290 dietelor bogate în carne procesată și 252.187 dietelor bogate în sare.

Aceste cifre nici măcar nu iau în considerare decesele cauzate de obezitate, hipertensiune arterială, glicemie crescută sau nivel ridicat de colesterol, toate acestea fiind legate și ele de diete nesănătoase, potrivit raportului.

Studiul a îndemnat guvernele să fie conștiente de tacticile folosite de industrie, cum ar fi blamarea persoanelor, marketingul, răspândirea dezinformării, promovarea pe rețelele sociale, lobby-ul și "subminarea științei”, cum ar fi finanțarea cercetării care promovează obiectivele lor, relatează Bristol Live.

Alcoolul, carnea procesată și sarea, pe lista neagră a alimentelor

Alcoolul, carnea procesată și sarea, pe lista neagră a alimentelor

[Sursa foto: Pexels.com]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si