Cutremurul major din Turcia, care a lovit sud-estul țării și al cărui epicentru este Pazarcık din regiunea Kahramanmaraş a distrus și edificii istorice.

Citește și: UPDATE: Cutremur devastator în Turcia: bilanţul creşte la peste 500 de morţi în Turcia şi Siria

Celebrul castelul istoric din Gaziantep a fost avariat grav după cutremurul de 7,8 grade care a produs semnificative pierderi de vieți omenești și pierderi materiale în sudul Turciei.

Castelul Gaziantep este obiectiv din patrimoniul UNESCO. Cetatea construită în secolele XII-XIII pe locul unei fortărețe bizantine anterioare, se înalță pe marginea de nord a orașului vechi din Gaziantep. 

Castelul istoric din Gaziantep, pus la pământ de cutremur

Potrivit presei din Turcia, unele bastioane din părţile de est, sud şi sud-est ale istoricului Castel Gaziantep din cartierul central Şahinbey au fost distruse de cutremur, iar resturile construcției au fost împrăştiate pe drum.

cutremur turcia

Turnurile Castelului Gaziantep din cartierul central Şahinbey au fost distruse de cutremurul din Turcia de azi

[Sursa foto: Daily Sabah]

Balustradele de fier din jurul curții erau împrăștiate pe trotuarele din jur, arată sursa citată. S-a prăbușit și zidul de sprijin de lângă castel.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În alte bastioane și turnuri au fost observate crăpături mari după cutremur.

Pe de altă parte, cupola și zidul estic al Moscheei istorice Șirvani, de lângă castel, despre care se spune că ar fi fost construit în secolul al XVII-lea, s-au prăbușit parțial.

cutremur turcia

Castel avariat după cutremurul din Turcia

[Sursa foto: Twitter ]

Castelul din Gaziantep, secole de istorie 

Castelul Gaziantep este construit pe locul unei vechi cetăți din vremea Imperiului Hitit, ca punct de observație pe vârful unui deal din centrul orașului Gaziantep, Turcia.

Mai târziu cetatea a fost construită într-un castel principal de către Imperiul Roman în secolele al II-lea și al III-lea d.Hr. A suferit o extindere și renovare ulterioară sub împăratul Justinian între 527 și 565 d.Hr.

Circumferința castelului în formă rotundă este de 1.200 de metri. Zidurile sunt construite din piatră, iar castelul este format din 12 turnuri.

cutremur turcia

Celebrul castel din Gaziantep, avariat de cutremurul din Turcia

[Sursa foto: Facebook]

cutremur turcia

Celebrul castel din Gaziantep, avariat de cutremurul din Turcia

[Sursa foto: Facebook]

Castelul a fost renovat de mai multe ori și a luat forma finală în anul 2000. În ultimii ani, castelul era folosit ca Muzeu Panoramic de Apărare și Eroism din Gaziantep. 

Potrivit Wikipedia, în interior rula periodic un documentar privind apărarea orașului turcesc împotriva forțelor franceze după căderea Imperiului Otoman. 

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria. Bilanţul victimelor a ajuns la peste 500 de morţi în ambele ţări.

cutremur turcia

Celebrul castel din Gaziantep, distrus de cutremurul din Turcia

[Sursa foto: Facebook]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si