Oamenii de știință care monitorizează centrala nucleară de la Cernobîl spun că reacțiile de fisiune nucleară au loc din nou în rămășițele halelor reactorului, la aproximativ 35 de ani de la explozia nucleului, transmite presa internațională.

Potrivit Unilad.co.uk, senzorii care monitorizează masele de combustibil de uraniu îngropate în încăperile de la subsol ale reactorului au detectat creșterea nivelului de neutroni, semnalând că procesul de fisiune utilizat pentru a crea energie nucleară are loc într-una dintre încăperile inaccesibile din centrală.

Deși nivelurile de radiații cresc lent, savanții sunt preocupați să afle cauza activității nucleare și ce măsuri trebuie întreprinse pentru a preveni riscul scurgerii de radiații suplimentare din centrală.

Citeste si: Ucraina vrea includerea Cernobîlului în patrimoniul mondial Unesco

"Nu putem exclude posibilitatea unui accident"

Maxim Saveliev, cercetător la Institutul pentru Probleme de Siguranță ale Centralelor Nucleare din Kiev, Ucraina, a declarat că există „multe incertitudini” cu privire la situația din rămășițele unității reactorului, adăugând că „nu putem exclude posibilitatea unui accident”.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Se crede că aproximativ 95% din combustibilul original provenit din reactor s-a revărsat în încăperile subsolului uzinei după dezastrul din aprilie 1986, formând „materiale care conțin combustibil solid". Un „sarcofag” din beton și oțel a fost plasat deasupra rămășițelor reactorului pentru a bloca eventualele radiații, cu un „nou spațiu de siguranță” mai mare și mai sigur instalat în 2016.

la un cost de peste 1,5 miliarde de euro.

De atunci, numărul de neutroni s-a stabilizat în majoritatea părților centralei, dar Science Magazine a relatat că, în camera respectivă, nivelurile s-au dublat aproape în patru ani. Potrivit revistei de știință, chimistul Neil Hyatt a descris situația din sala reactorului ca fiind „jarul într-o groapă pentru grătar”.

Ce spun autoritățile din România

Șeful Centrului de Răspuns la Urgențe de la CNCAN, Petre Cornel Min, a declarat la Digi24 că informațiile apărute în articolul din revista „Science” nu sunt transmise pe cale oficială.

„La CNCAN suntem în permanent contact cu Agenția Internațională (pentru Energie Atomică) de la Viena, inclusiv cu autoritățile din Ucraina. Aceste informații apărute în articol nu au fost transmise, deci nu sunt informații oficiale. Nu avem informații legate de (existența unor) îngrijorări”, a spus oficialul român.

„Dacă este e să discutăm despre cele descrise în acest articol, am putea să ne gândim că situația din acest moment de la amplasamentul din Cernobîl, putem să precizăm că emitere de radiații există în mod constant, practic din 1986 până în acest moment. Este o emitere constantă de radiații de la materialul rămas pe amplasamentul centralei nucleare. Există posibilitatea unor reacții de fisiune spontană, dar nu o reacție de fisiune care să producă neutroni și să întrețină o reacție de fisiune în lanț”, a explicat specialistul. 

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

„Așa cum cunoaștem noi situația de la amplasamentul de la Cernobîl, există un sistem de monitorizare în ceea ce privește radiațiile de pe acest amplasament și încă o dată vă precizez că nu avem aceste informații de creștere a nivelului de neutroni sau a oricărui tip de

radiații”, a subliniat Petre Cornel Min. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si