Schimbare uriașă în privința centralelor termice de apartament. Costuri de mii de euro pentru proprietari!

Centralele termice de apartament vor fi interzise dacă au coşuri de fum individuale, potrivit unui anunț făcut de Asociaţia Energia Inteligentă. Care este soluţia pentru a le putea monta în continuare vezi mai jos.

Author: Razvan Ilie luni 15 februarie 2021 , 19:11

centrale termice de apartament
Centralele termice de apartament au o mare problemă, nesesizată până acum
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Proiectele de instalaţii de gaze pentru centrale termice cu coşuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi avizate de verificatorii de proiecte pentru a fi montate, scrie Asociaţia Energia Inteligentă.

Potrivit sursei citate, este necesar, în cazul blocurilor, la care se doreşte instalarea de cazane murale în fiecare apartament, să devină obligatorie "utilizarea cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4 care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate".

Citeste si: Decizia liderilor coaliției în legătură cu sporurile bugetarilor

Costuri noi pentru proprietarii de centrale termice

Apar costuri noi pentru proprietarii de centrale în această situație, arată experții în energie. Astfel de construcţii – cosurile – sunt supuse autorizării şi proiectării construcţilor şi costurile realizării lor putând ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro (un

bloc cu 10 etaje şi mai multe scări).

Astfel, precizează sursa citată, "soluţia salvatoare prezentată locatarilor" din blocurile din Bucureşti, Constanţa, Timişoara etc. se loveşte de imposibilitatea legală de a mai monta centrale individuale cu coşuri individuale în apartamente.

Citeste si: Se deschid sau nu universitățile din România?! Anunțul făcut de ministrul Educației

Care sunt problemele legale pentru centralele de apartament

Asociaţia Energia Inteligentă invocă Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, care prevede la art. 1. ” În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului .”

Soluţia salvatoare prezentată locatarilor" din blocurile din Bucureşti, Constanţa, Timişoara etc. se loveşte de imposibilitatea legală de a mai monta centrale individuale cu coşuri individuale în apartamente.

Un alt act normativ important este Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabileste la art 32, alin 2: „ În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiţii: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si