Certificatul COVID: De când devine obligatoriu în România în mall-uri, restaurante şi nunţi?

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a anunțat că românii ar putea să intre în restaurante, mall-uri și la nunți doar cu certificatul verde, în zonele unde rata de infectare depășește 3 la mie.

Author: Alina Raducu vineri 17 septembrie 2021 , 16:15

Certificatul COVID

Certificatul COVID: De când devine obligatoriu în România în mall-uri, restaurante şi nunţi?

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Raed Arafat a mai menționat că este ușor de verificat dacă o persoana este vaccinată, testată sau a trecuta prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR.

Când va fi obligatoriu certificatul COVID în România, în mall-uri, restaurante şi nunţi?

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a fost întrebat, miercuri seara, dacă va fi necesar certificatul verde la restaurant sau în mall-uri. Arafat a răspuns că va fi nevoie de acest certificat cel puțin în localitățile unde incidența e peste 3 la mie ar putea să se ia această măsură.

"În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare", a

precizat Raed Arafat, la Digi24.

Tot Raed Arafat a declarat că în prezent este foarte simplă verificarea dacă o persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 17 septembrie. Tot mai mulți copii internați la ATI

Certificatul COVID

Citeste si: Situație îngrijorătoare în școli la doar o săptămână de la începerea cursurilor! Peste 100 de elevi diagnosticați cu COVID-19

"Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei.

Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.

Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și aplicația poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc", a mai declarat Raed Arafat.

Certificatul COVID

Certificatul COVID: De când devine obligatoriu în România în mall-uri, restaurante şi nunţi?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: O doctoriță din Vâlcea, infectată cu coronavirus, a murit în locuința proprie. Era vaccinată cu doza completă

Însă, ca aceste măsuri să intre in vigoare este nevoie de norme legale care să permită folosirea certificatului verde în România.

Totodată, în vederea nunților la care să se poată participa cu certificat verde, șeful DSU a mai precizat că în zonele unde rata e de 3 la mie cel puțin este "foarte probabil" să se poată intra pe baza certificatului verde.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si