Ctitorit acum, mai bine de 6 sute de ani, fortul muşatin prinde viaţă, la Festivalul de Artă Medievală. Peste 30 de mii de oameni vizitează ,cetatea în fiecare an, mai ales că urmaşii voievodului ştefan cel Mare şi Sfânt sunt printre cele mai ospitaliere gazde din ţară. Colegii mei, George Mihai şi Vlad Ciobanu vă invită, la o lecţie de istorie şi vă întreabă, la început de weekend.. Aţi fost aici?

Ciprian Popovici este cel care ne face turul Cetatii Sucevei!


"Initial a batut Petru I Musat, in secolul XIV. Pentru ca el a ridicat-o. Da, pentru ca el a ridicat-o.Iar ce este la exterior este zidul realizat in timpul domniei lui Stefan cel Mare, in doua mari etape. Ce este sub aceasta dunga alba este zidul original, ce este peste dunga alba este zidul nou-adaugat incepand cu anul 1951. S-au ridicat aici zidurile impunatoare si  s-a construit de jur imprejur un cum ii spunea, sant? Un sant de aparare care niciodata nu a fost plin cu apa si niciodata nu a inconjurat cetatea chiar pe de-a-ntregul. Mai putin partea de Nord care in vremea respectiva a fost aparata de o panta, destul de abrupta. La rolul de aparare contribuiau si cele doua bucati de punte, de pod. Da, da, podul mare, in perioada respectiva, era partial mobil iar podul care astupa capcana cetatii, in perioada respectiva, era mobil."


Turul continua spre interior.


"Una… cea de-a doua… si cea de-a treia poarta originale, din perioada domniei lui Stefan cel Mare, porti care sunt sau au fost, de fapt, realizate in stil romanic iar aici avem camera de garda, realizata in stilul gotic. Parca abia cand treci pe sub portile astea, care stii ca sunt autentice, auzi un pic de… nu stiu, tropote de cai, zomote specific vremii… Da, da… si pentru ca tot am pomenit de tropote de cai, singurele care se mai pot auzi in cetate sunt in luna august,
cand organizam festivalul medieval. Si-atunci ne-ntoarcem in timp. Si-atunci ne-ntoarcem un pic in timp, da. Marea majoritate a camerelor sunt restaurate, doar la etaj avem putine camere; despre etaj se stiu prea putine din documentele istorice. De-a lungul timpului, cetatea a fost modificata. Camerele au fost modificate. Ultima modificare a fost in secolul al XVII-lea, in timpul domniei lui Vasile Lupu. Oricum, respiri un aer care te poarta, cumva, in timp iar daca mai ai si ceva cunostinte sau intalnesti omul potrivit, poti, macar cu gandul, sa te transpui in vremea aceea, nu? Bineinteles, bineinteles, cei cu imaginatie tot timpul au ce cauta la Cetatea de Scaun a Sucevei

Cum se vede orasul din Cetate.


"Se vede capela. Turla capelei. Si, inteleg, chiar acolo era si camera domnitorului. Da, in zona, pe latura de Est. Capela era pictata la vremea respectiva. Avem urme vagi de pictura in locul unde ar trebui, la ora actuala, sa fie altarul. Iar camera domnitorului. Este alaturi de… perete-n perete cu capela. S-au pastrat macar o parte din zidurile vechi? Prea putin. Prea putin. Prea putin, da. Urmeaza sa fie… Mobilata cetatea, in scurt timp. Speram ca pana-n toamna sa fie in cetate totul mobilat si sa fie o cetate primitoare pentru turistii pe care-i vom avea de-acum incolo. Cate turnuri? La interior, cetatea are 8 turnuri, la exterior, 12 bastioane. Si se-ntindea pe o suprafata de…? Aproape 7 mii de metri patrati.
7 mii de metri patrati. Cum am vazut deja afara, cu canalul din jurul cetatii, care… Din jurul cetatii, care niciodata n-a fost plin cu apa. Niciodata n-a fost plin cu apa si cele doua podete. Poate cu totul, in ansamblul ei, in vremea voievodului Stefan cel Mare a trait perioada cea mai infloritoare? Cea mai infloritoare, din instoria Moldovei. 47 de ani a domnit Stefan cel Mare.
O cetate de nepatruns! Au fost putine momentele, putin bataliile pe care le-a pierdut aici. Da, Cetatea de Scaun a Sucevei este singura cetate care niciodata n-a fost cucerita, pe teritoriul Romaniei.

De aici ne-am continuat drumul.


"Ia sa vedem ce-avem aici! Bine te-am gasit, Flavius! Bine ati venit la noi! Suntem in coasta Sucevei Sus, in poiana Caprioara. In poiana Caprioara, inconjurati de padure. Nu degeaba stiam eu, inca din scoala, ca ar fi cel mai impadurit judet al tarii. Mai e? Mai e, mai e… Slava Domnului!Buna afinata! Buna, buna tare! Padurile pline de afine, e sezonul lor. Imediat apar. Daca nu vii cu produse noi, reinterpretate, cu gustul bunicii, gustul de demult… lumea asta doreste. Am ajuns intr-un loc de traditie. De 24 de ani doar Flavius face turism aici, dar locul are o istorie inca si mai bogata. Are o istorie mai ampla, deoarece aici a fost o cabana de vanatoare a fostului dictator, unde venea la cate o partida, stiu eu, o data-de doua ori pe an. Ai avantajul asta ca esti, totodata, daca vrei, aproape de o mare concentrare urbana, dar daca nu, uite esti asa, izolat aici, in inima padurii. Suntem la 10 minute de centrul orasului. Si temperature e altfel, parca e un pic frigut. Intotdeauna e mai frigut la noi. Am zis ca inchinam un pahar cu vin dar pana la urma afinata a mers de minune. Nu intamplator am adus si cateva preparate traditionale reci pe masa, si vanatoresti, observ, pentru ca traditia casei asa spune, nu? Da, asa spune, suntem vanatori de multi ani.

Oaspeti in tara razesilor

E un loc pe care merita, fara doar si poate, sa-l cunoasteti si oamenii in sine sunt foarte primitori, stiu ce sa-ti puna dinainte ca sa te ospateze cum se cuvine iar mai apoi te imbie cu una dintre camerele vara-racoroase si iarna-racoroase. Exact! Am vazut, se doarme de minune, te odihnesti aici in 4 ceasuri de parca ai dormit o noapte-ntreaga. Ai vazut? Flavius, sa dea Dumnezeu sa va viziteze cat mai multa lume! Inca o data multumim si va mai astept, cu mare drag, oricand! Cu mare drag! La toamna, la iarna… Venim sa vedem cum e cu zapada aici. E frumooos iarna, cu zapada… cai, sanie, plimbari… Ca-n povesti. Ca-n povesti. Vizitati Bucovina, fratilor! Veniti in Suceava! Multumim, va asteptam cu mare drag, da! Aici, in poiana Caprioara. Sanatate! Sanatate multa! Multi ani!

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si