Cine sunt oamenii care au făcut posibilă Unirea Principatelor Române ”Mica Unire”

24 ianuarie este o zi extrem de importantă în istoria românilor. Unirea Principatelor Române este un eveniment istoric sărbătorit in fiecare an, pentru a marca hotărârea românilor de a forma o singură țară.

Author: Georgiana Balaban sâmbătă 23 ianuarie 2021 , 19:35

cine a înfăptuit unirea principatelor
Domnitorul Alexandru-Ioan Cuza.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În urmă cu 162 de ani, pe data de 24 ianuarie a avut loc Mica Unire. Atunci, românii din Ţara Românească şi Moldova și-au ales domnitorul pentru prima dată.

Pe 24 ianuarie 1859, candidaţii munteni au decis să se retragă iar în fruntea Ţării Româneşti a fost ales domnitorul Moldovei. În ciuda opoziţiei a trei Imperii, românii au hotărât să formeze o singură ţară

Acest proiect al Unirii Moldovei cu Ţara Românească a apărut mult înainte de 1859. Liderii generaţiei paşoptiste au acţionat ani de-a rândul pentru a atrage atenţia Puterilor occidentale. Conservatori sau liberali, aveau în comun o bună educaţie şi o agendă naţională pe care o urmau cu încăpăţânare.

Citeste si: Calendar ortodox 24 ianuarie 2021. Sarbatoare mare pentru crestini: Este praznuita o Sfanta importanta, considerata protectoare a familiei!

Cine a contribuit la înfăptuirea Principatelor Române

Alexandru Ioan Cuza a făcut un calcul inspirat și a luat cea mai bună decizie. După înfrângerea Revoluţiei de la 1848, prioritatea oamenilor politici români era înlăturarea ocupaţiei militare otomane şi ruseşti din Principate. În 1850, Nicolae Bălcescu se întâlneşte cu ministrul de externe englez, Palmerson, cu solicitarea de a face presiuni la Constantinopol pentru normalizarea situaţiei în Principate. Demersuri similare face şi Dumitru Brătianu în capitala Franţei. Vechiul lor prieten, Ion Ghica, pleda în aceeaşi direcţie la Constantinopol. Fraţii Golescu sprijină la rândul lor cauza românească în Occident.

Citeste si: La mulți ani, România! Mesaje, felicitări și urări în imagini pentru apropiați, de Ziua Națională a României

cine a înfăptuit unirea principatelor
Cuza - domnitorul Țării Românești și al Moldovei.[Sursa foto: google]

Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza nu a însemnat însă acordarea unui cec în alb pentru primul domn al Principatelor Unite. Din 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a trecut la unificarea instituţiilor. Dar scena politică se divizează, iar tendinţele autoritariste ale domnitorului Cuza creează mari nemulţumiri. Necesitatea unei reform agrare, în spiritul timpului, fusese consacrată de Adunările Ad-Hoc.

Citeste si: Ce sarbatorim de 1 decembrie. Semnificația istorică a acestei zile importante

Locotenenţa domnească- alcătuită din Lascăr Catargiu, viitor premier şi critic al lui Carol I, liberalul Nicolae Golescu, şi colonelul Nicolae Haralambie- va reuşi performanţa ca în două luni să găsească soluţia pentru tronul României- Carol de Hohenzollern. Urgenţa era uriaşă: guvernarea lui Cuza şi efectele inevitabile ale mutării capitalei la Bucureşti provocaseră mari nemulţumiri la Iaşi. Intern şi extern, Unirea era în pericol. Aceiaşi oameni care au pus România pe hartă după războiul Crimeei vor continua să construiască România modernă sub Coroana de Oţel.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si